6 tapaa säästää kauneudenhoidossa

Olen vuosien varrella tullut aika hyväksi säästämään siinä ja tässä. Alla vinkkini kauneudenhoitoon pikkurahalla.

1) Mieti, mitä haluat

Tämä on kaikista tärkein vinkki. Kun päättää tehdä tai ostaa jotakin, päättää tavallisesti samalla jättää tekemättä tai ostamatta jotakin muuta, koska aikaa ja rahaa on rajallisesti. Usein teemme asioita, koska muutkin tekevät, tai koska olemme itse tehneet niin ennenkin. Psykologisesti tämä helpottaa päätöksentekoa, sillä tällöin jokaista arjen liikettä ei tarvitse erikseenn pohtia. Silloin tällöin on kuitenkin hyvä pysähtyä kyseenalaistamaan, haluaako itse todella (edelleen) jotakin. Kaikilla ei tarvitse olla rakennekynsiä, lämpörullia tai edes ripsiväriä. Karsimalla elät samalla vähän ympäristöystävällisemmin.

2) Tylsin vinkki, mutta välttämätön

Riittävä uni, monipuolinen ruokavalio, liikunta, ulkoilu ja nestetasapaino, kaikki ne vaikuttavat paljon ulkonäköön. Siinä sivussa, toissijaisena asiana tietysti, kohentuu terveys. Osa näistä on ilmaisia, useimmat aika halpoja. Monipuolinen ruokavalio maksaa makaronia enemmän ja voi kieltämättä olla ohuella lompakolla hankalaa. Ei näistä kannata liikaa stressata, mutta pitää mielessä kuitenkin, pyrkiä kultaiselle keskitielle.

20140322_215053.jpg

3) Välitä siitä, mitä sinulla on

Kun on jotain hankkinut, siitä kannattaa pitää huolta. Siveltimet pestään ja suoritusrauta puhdistetaan. Hajonneet luomivärit ynnä muut voi hienontaa nätteihin purkkeihin, jolloin niitä voi edelleen käyttää. Olemassa olevat tuotteet kannattaa yrittää käyttää loppuun, eikä jättää kaappeihin lojumaan kunnes ne ovat vanhentuneet. Mielikuvitus auttaa tässä. Esimerkiksi aurinkopuuteria voi käyttää luomivärinä ja märän siveltimen avulla luomivärillä saa tehtyä voimakkaan rajauksen. Jos kauneudenhoitotuotteet ja vempaimet meinaavat jäädä käyttämättä, kannattaa erityisen tarkasti miettiä kohtaa yksi. Miksi luulet, että tämä ostos olisi erilainen kuin ne laatikon pohjalla olevat?

Hesarin kuukausiliitteessä oli pari vuotta sitten haastattelu kohtuullistamisesta. Haastateltava sanoi [citation needed], ettei ongelma ole se, että ihmiset välittäisivät liikaa omistamastaan materiasta, vaan se, että siitä välitetään liian vähän. Siinä voi olla jotakin perää.

4) Pitkä hoitoväli

Seuraava vinkki koskee hiuksia, mutta sitä on varmaan mahdollista soveltaa muuhunkin. Muista hoidoista olen huono kirjoittamaan, koska en juurikaan käytä kosmetologin palveluita (kts. kohta yksi).

Rahapussin kannalta sellainen leikkaus on paras, joka ei nopeasti kasva yli. Hyvä kampaaja leikkaa hiukset näin, kun rohkenet pyytää. Monet puolipitkät mallit ovat tällaisia. Väreistä halvin on oma väri. Sitä voi tarvittaessa edullisesti tsempata väriä korjaavilla hiusnaamioilla. Jos värjäys on ehdotonta, niin suosittelen kuitenkin harkitsemaan niitä vaihtoehtoja, joissa juurikasvu ei näytä kovin pahalta, esimerkiksi raitoja omaan pohjaan, hieman omaa väriä vaaleampia värejä ja pois peseytyviä värejä.

20140321_125417.jpg

5) Ite tein

Tuttua on, että ruoka-aineista voi tehdä naamioita, rasvoja ja kuorinta-aineita. Mutta että punajuuresta saa poskipunaa! Tämä voi kuulostaa epäilyttävältä, mutta Free Peoplen blogi saa sen ja muun DIY-kosmetiikan näyttämään houkuttelevalta. Litrahinnoiltaan nämä tuotteet ovat ylivertaisia. Vanhenevat aineet voi syödä pois, siinähän se ruokavalio monipuolistuu.

6) Fiksusti ostoksilla

Hienointa olisi, kun osaisi erottaa, koska maksaa merkistä ja koska laadusta. Siinä en osaa neuvoa. Sen osaan kertoa, että isojen tavaratalojen kosmetiikkaosastot saavat läjäpäin näytepaikkauksia, jotta asiakkaat voisivat testata tuotteita kotona ennen ostoa. Näitä siis pyytämään.

Joskus on hyvä ostaa ylimääräinen purkki, nimittäin pohjustava tai päällystävä tuote. Suurimpia kosmetiikkatuhlauksia saattaa olla puoli tuntia paikallaan pysyvä luomiväri tai pari tuntia lohkeilematta kestävä kynsilakka. Aina ei kannata tarttua ilmeisimpään vaihtoehtoon. Esimerkiksi miesten partahöylät tepsivät uskomatonta kyllä myös säärikarvoihin, ja maksavat paljon vähemmän kuin naisille tarkoitetut höylät.

Onko teillä lisää vinkkejä?

PS. Kohdat yksi ja kolme soveltunevat elämään yleensä.