Älä osta mitään -päivä, -viikko, -kuukausi...

Eilen oli Black Friday, jos ette olleet huomanneet. Eilen oli myös Älä osta mitään -päivä, sen nyt varmaan ainakin huomasitte... Koska Black Friday on ilmestynyt Suomeen vasta muutama vuosi sitten, tajusin vasta toissa päivänä miksi Älä osta mitään -päivä on juuri marraskuun viimeinen perjantai, eikä esimerkiksi joulukuun ensimmäinen lauantai.

Älä osta mitään -päivän alkuperäinen tarkoitus on kaiketi miettiä kulutustottumuksia, ei niinkään kuvitella, että ostosten siirtäminen yhdellä päivällä muuttaa jotakin. Vaikka virallinen päivä olisi jäänyt tältä vuodelta viettämättä, ei tarvitse odottaa ensi vuoteen miettiäkseen omia tapojaan. Nyt toden totta ON hyvä hetki pohtia asiaa. Alla muutamia vinkkejä shoppailun analysointiin ja ostostapojen nollaamiseen.

Kirjaa ylös viikon ajan ihan joka ikinen ostoksesi.

Tai jos et malta, kirjaa ylös viisi viimeisintä ostostasi ruokaa ja lääkkeitä lukuun ottamatta. Arvioi sitten listaasi.

  • Miksi ostit tuotteen?
  • Mitä sinun olisi pitänyt tehdä, jos et olisi hankkinut sitä? Olisiko se ollut mahdotonta, hankalaa tai inhottavaa?
  • Oletko vielä tyytyväinen hankintaasi? Jos et, miksi? Miten voisit välttää tällaisen huonon hankinnan? Jos kyllä, miksi? Miten voisit taata, että kaikki hankintasi olisivat yhtä hyviä?
  • Koska käytät sitä seuraavan kerran?
  • Koska epäilet hankkivasi korvaavan tai toisen samantapaisen tuotteen, esimerkiksi koska tarvitset taas lisää shampoota tai koska epäilet hankkivasi taas paidan?
  • Jos sinun olisi pitänyt jättää hankkimatta viidesosa listallasi olevista asioista, mitkä näin jälkikäteen jättäisit pois?

Testaa päivän ostolakkoa.

Voit kuvitella, kuten minäkin, että on paljon päivä, joina et osta mitään. Kuinka vaikeaa se nyt on sitten olla yhtenä päivänä ostamatta? Ehkä olet oikeassa, mutta sinulle voi käydä myös niinkuin minulle: Viisi vuotta sitten en ehkä ostanutkaan, mutta vähitellen asia on muuttunut. Huomaamattta sitä kertyykin pikku ostoksia melkein joka päivälle. Siksi ostolakollisen päivän viettäminen kannattaa. Jos se on helppoa, niin etpä hävinnyt testillä mitään, jos ostolakko on vaikeaa, niin se herättelee. Päivän ostolakko kannattaa laajentaa koskemaan myös ruokaa. Tutki mitä kuivakaapin perukoilta ja jääkaapin ovesta löytyy.

Osta viikon aikana vain ruokaa.

Yritä aidosti olla lipsumatta. Älä alistu kohtaloon "ai mutta syntymäpäivälahja on ostamatta", "täytyy viedä tuliainen", "no nyt vain sattuu olemaan pikkujoulut, enkä voi ottaa tällaista laukkua". Keksi vaihtoehtoja, anna lahjaksi tekemistä, pakkaa kaapista löytyneet pähkinät ja siement lasipurkkiin ja koristele nauhalla, leivo sämpylöitä, lainaa laukku. Liian helppoa? Hienoa, koita kuukautta.

Tarkastele ostoslistaasi.

Monilla on kännykässä, paperilla tai vähintän mielessä lista siitä, mitä seuraavaksi haluaisi hankkia tai mitä voisi pyytää lahjaksi. Ota se esiin, jos se on mielessäsi niin kirjoita se auki. Tarkastele listaasi ensimmäisessä kohdassa kerryttämälläsi jälkiviisaudella.

Vähennä saamiasi kulutusviestejä.

Olemme kaikki jatkuvan mainospommituksen kohteena. Eikä kyse ole tietenkään vain mainoksiksi heti tunnistettavista erikseen siihen tarkoitukseen varatuista kohdista, vaan itse sisällöstä. Siitä, minkälaisessa talossa televisiosarjan hahmot asuvat, minkälaiseen lasiin bloginpitäjä oli drinkkinsä tehnyt ja mitä Instagram kuvissa kaikilla muilla on päällä. Miten voisit vähentää altistustasi, edes vähän?