Älä osta mitään -vuosi

Ollaan tämän vuoden viimeisissä päivissä, ja jokin siinä saa aina ajattelemaan uusia alkuja, uusia mahdollisuuksia, uusia tapoja. Olen taipuvainen kaikenlaisiin ajatusleikkeihin ja määräaikaisiin elämäntapakokeiluihin. Nyt olen pohtinut vuotta, jona en ostaisi "mitään". "Mitään" on lainausmerkeissä, koska ruokaa ja lääkkeitä saisi tietysti ostaa, ja kaikkea sellaista, mikä ei ole tavaraa.

En ehkä ryhdy tähän, mutta ajatus on kiehtova. Se avaa ovia oman kulutuksen pohtimiseen monelta suunnalta. Määrittäisinkö esimerkiksi omat sääntöni niin, että voisin ostaa kosmetiikkaa loppuvien tilalle? Kosmetiikkatuotteethan eivät varsinaisesti ole tavaraa, vaan käyttöaineita. Mutta pohjimmiltaan koko kokeilun idea on se, etten ostaisi mitään turhaa. Josta päästäänkiin pohtimaan, minkä lasken esimerkiksi kosmetiikan piirissä turhaksi: saippua, dödö, ripsväri, hajuvesi?

Ajatusleikkiä voi viedä moneen suuntaan. Mitä teen jos kahvinkeitin hajoaa? Voiko sen korjata vai elänkö ilman? Selviänkö kaikista annettavista lahjoista ostamatta tavaraa? Voinko mennä juhliin niissä vaatekaapissa roikkuvissa vaatteissa? Entä jos ainoat talvikenkäni hajoavat?

Pääsyy miksi epäröin tämän aloittamista on, että olen vuosien varrella vähitellen minimoinut omaisuuttani niin, että nyt tuntuu olevan tavarat aika vähissä. Juuri vaatekaapin edessä olen alkanut arkiaamuisin ajatella, että pitäisiköhän tänne hankkia pari pitkähihaista lisää. Onkohan nyt niin, että tavarat ovat oikeasti niin vähissä, ettei minun kannata ryhtyä tähän, vai keksinkö vain tekosyitä? Olisiko tämä se keino, jolla pääsisin viimeisistäkin pinttyneistä tekotarpeistani?

Ajatusleikin paras puoli on, että se osoittaa, mitä on oikeasti tärkeä hankkia. Jos olet yhtään niin kuin minä, alat ajatella alusvaatteiden ja sukkien ostamista ennen kuin kokeilu alkaa, ja sen jonkun hajoamassa olevan suosikkivaatteen korvaamista.

Entä jos vuoden aikana saisikin hankkia neljä asiaa? Niistä ainakin yhtä hilloaisin hätätilanteiden varalle. Oman sallittujen listan sijoituksista kilpailee noin kahdeksan vaatekappaletta. Mitä sinun listallasi on? Kirjoja? Elektroniikkaa? Minun neljän listallani taitaa olla: rintsikat, sukat, pitkähihainen peruspaita arkeen ja yksi jäljellä pahanpäivän varalle. Mutta en valehtele, pahalta tuntui karsia kaikki vähänkään persoonallisempi pois. Hankin övereimmät sukat mitä maailma on koskaan nähnyt.

Kiinnostuitko? Lisäinspiraatiota ostolakkoon saa suomeksi blogista Toinen vuosi ostamatta mitään ja englanniksi Cait Flandersin teksteistä.

Onneksi kukaan ei pari vuosikymmentä sitten ostanut uutta ovea kuvassa näkyvän tilalle.