Festarit. Roska.

Jos olet koskaan ollut festareilla, minun ei tarvitse liittää tähän yhtään kuvaa. Mielesi perukoilta on jo noussut kuvia muovituopin sirpaleista, tupakan tumpeista ja tunnistamattomaksi likaantuneista muoviobjekteista. Lisätään sana "leirintä" ja annetaan sen vaikuttaa kolme päivää ja yötä. Tiedossa on, että siellä jossain alla on maata, mutta ei olla ihan varmoja, jaksaisiko kukaan kaivaa niin syvälle.

Zero waste -elämäntapa mielessäni (just niin, ei enää projekti vaan elämäntapa) lähdin valloittamaan eräitäkin kesäfestareita. Otan tässä vasta varovaisia ensiaskeleitani tähän roskattomuusmaailmaan, joten hyväksyin jo pakatessani, että vielä jää parannettavaa. Kuitenkin samanlaisia asioita miettiville, ehkä helppoja ensiaskeleita kaipaaville, tässä kootut kokemukseni.

Festariruokailu on roskaista kertakäyttöpuuhaa, huolimatta siitä, että nykyään ei ole mitenkään harvinaista saada eteensä kompostoituvaa lautasta tai löytää joukosta yhtä posliinilautasten pöytiintarjoilupaikkaa. Varmaan parasta mitä voi tehdä, jos aikoo festivaalialueella syödä, on viedä itse mukanaan ruoka-astia ja välineet, ehkä vielä kankainen lautasliinakin varmuudeksi. Itse vein vain luhan (lusikka-haarukka). Se oli kevyt ja simppeli homma. Suosikkipaikassani (Fisu & Ranet) ruokailuvälineet otetaan vielä itse sivupöydältä, eli käyttö ei vaadi edes kommunikointia. Otin mukaan myös omia roskattomia pieniä eväitä, eli kilotavarana ostettuja pähkinöitä ja omenia. Jos et ole henkisesti tai fyysisesti valmistautunut pyytämään ateriaa omalle monikäyttölautasellesi, suosi paikkoja, joissa ruoka-astiaan ei ole tuhlailtu muovia. Ajattele paperitaskuja, kompostoituvia lautasia ja kartonkikeräystä. En tosin itse aina erota kartonkikeräykseen sopivaa materiaalia muovinkeräyskamasta. Jos viet oman kipon, sinä jumalainen olento, kannattaa varmaan välttää ruuhka-aikoja.

Festarijuomailu on vähän helpompi juttu (tältä kantilta). Olen monta kertaa mielessäni kiitellyt Suomen pullonkeräysjärjestelmää, ja kiittelin myös festareilla. Ensimmäisenä päivänä vein mukanani oman termoskahvimukini, ajattelin pyytää tiskiltä juomani siihen. Sen bonuseduiksi hahmottelin kantta ja juoman kylmänä pysymistä. Se osoittautui tuona päivänä kahdella tapaa turhaksi. Lähes kaikki juomavaihtoehdot tarjoiltiin tölkistä, pullosta tai kovamuovisesta lasista, jotka kaikki olivat pantillisia. Toiseksi sattuessani sille yhdelle kertakäyttölaseja käyttävälle drinkkikojulle ja uskaltautuessani pyytämään juoman omaan mukiini baarimikko otti valmiiksi kertakäyttölasiin tehdyn drinkin, kaatoi sen mukiini ja heitti kertakäyttölasin roskiin. Kaikesta päätellen ei mitenkään ilkeyttään vaan ihan vain täysin pyynnön syitä ymmärtämättä. Seuraavina päivinä en viitsinyt kantaa painavaa mukia mukanani, mutta niinä juuri olisin sitä tarvinnut. Ne pantilliset mukit kun loppuivat kesken aina jossakin vaiheessa iltaa, ja sitten alettiin jaella kertakäyttömukeja. Pitäisi hankkia sellainen kevyempi take away -kuppi, ihan arkikäyttöäkin ajatellen.

Alussa kuvailin roskan täyttämää maata. Se ei ole festivaalijärjestäjien vika, vaan monen kävijän vika. Roskiksia on kyllä tarjolla. Pidetäänkö jooko huolta, ettei heitetä roskia maahan. Silloinkaan, kun maassa on jo niin paljon roskaa, että tuntuu ettei sillä ole enää mitään väliä. Usein festareilta löytyy sekajäteroskiksien lisäksi myös muita vaihtoehtoja, mutta valitettavasti lajittelu ei oikein näytä sujuvan. Helppona matalan kynnyksen vinkkinä heitän, että mitä jos otettaisiin omat roskat alueelta mukaan myöhempää lajittelua varten. Koska omaa roskaa on tietysti tosi vähän jos ollenkaan, niin siinä sivussa voi napata jonkun kaverinkin roskan mukaan.

Mitä muuta? Haluaisin uskoa, että aika on ajanut festivaalikrääsän ohi, mutta se taitaa olla vain oma ikä. Tästä on tällä hetkellä mielessä visuaalisia todistuskappaleita x, y, z ja heidän sata kanssaihmistään. Mieti kaksi kertaa, näytätkö coolilta sen lein ja hassun hatun kanssa. Jos KYLLÄ, niin voisitko tuoda sen kotoa mukanasi ja/tai viedä sen kotiin mukanasi, jotta voit näyttää yhtä coolilta useita kertoja?