Istutukset kookoksessa

Olen ostanut yrttikasvatuksiini testattavaksi kookoskuidusta ja kookospähkinän kuoresta tehtyä "multaa" eli massaa johon voi istuttaa kasveja. Sitä myydään pieninä kevyinä tiilinä, joihin lisätään itse vettä. Pidin ajatuksesta, että minulla on tässä pienessä paketissa 10 litraa multaa. Te jotka olette rahanneet 30 kilon multasäkkiä kotiinne ilman autoa, tiedätte mistä puhun.

Toivoisin myös tässä asiassa tekeväni mahdollisimman ekologisen valinnan, mutta en tiedä tarpeeksi!

Mahdollisella miinuspuolella: kookosta viljellään usein alueilla, joissa viljelymaan tieltä on kaadettu sademetsää. Tuote kuljetetaan kaukaa, paketti Hollannista, tarpeet jostakin paljon kauempaa. Massan tekemiseen käytetään kookoksen kuoria ja kookoskuitua. Ajattelin, että ne saattaisivat jopa olla ruuantuotannossa syntyvää jätettä, mutta näköjään kookoskuitu tehdäänkin kokonaisista kookospähkinöistä.

Potentiaalisella pluspuolella: Tässä ei ole turvetta, kuten kaikissa löytämissäni kotimaisissa mullissa on. Yleensä niissä on myös lisättyjä lannoitteaineita ja mineraaleja, joiden alkuperästä ei ole tietoa. Tämän kookoskuitupaketin kartonki ja muovi ovat kierrätettäviä.

istutusmassa-kookoksesta

Mene ja tiedä. Paras varmaan olisi, jos toisin äidin kompostista multaa kotiin pari litraa kerrallaan kun käyn. Olisihan se niin koomista, että melkein jo sen takia pitäisi. Olen myös huomannut, että joskus kaupungilla on saatavilla multaa kompostimultaa, esimerkiksi kesäkuun alun Ympärisötötorilla Tampereella jaetaan Pirkanmaan jätehuollon biojätelaitoksella tehtyä multaa. Helsingissä vastaavaa multaa myydään nimellä Metsäpirtin multa, mutta jotenkin sivustolta saa sen vaikutelman, että sieltä voi ostaa vain peräkärryllisiä tai tonnin säkkejä.

Kahden kevään kokemuksella tämä on toiminut yhtä hyvin kuin muutkin mullat. Aluksi halkaisin laatan kahtia ja valmistin vain puolet, jotta kookosmassa vei vähemmän tilaa. Laatan sai kätevästi halkaistua käsin valmista keskiviiltoa pitkin. Sen jälkeen laatan päälle kaadetaan vettä, odotetaan hetki pehmenemistä ja sekoitetaan tasaiseksi.

kookosmultaan-vett-

Tiedän, etten saisi olla näin nirso, mutta massassa on punertavan ruskea väri, josta en oikein tykkää. Punasavi, musta multa ja vihreät kasvit näyttävät minusta älyttömän kauniilta yhdessä. Olen varastanut joihinkin ruukkuihin päällimäiseksi pienen kerroksen tavallista multaa huonekasveiltani.