Jätteettömämpi paketointi

Jouluaatto on huomenna, joten on suurelta osin myöhäistä kirjoittaa minimalistis-ekologisista lahjoista. Kirjoitan sen sijaan paketoinnista. Lahjapaperi on sekajätettä, käytetään yleensä vain kerran, ja onhan se aika mielikuvitukseton valinta. Katso alta vinkkejä muunlaiseen paketointiin!

Ei mitään
Muistatko vielä vanhan klassikon kädet selän takana? Se ei vaadi mitään päällisiä. Tietysti se toimii vain, kun sinulla on ilo antaa lahja suoraa saajalle. Jos olet hankkinut lahjakortin, se tulee usein kiinnitettynä nättiin korttiin, eikä vaadi lisäkerroksia. Tuotteiden pakkauksiin panostetaan nykyään paljon (luonnonvaroja), joten on aiheellista miettiä, kelpaisiko tuotepakkaus lahjapaketiksi. Mutta tunnistan kyllä lahjan avaamiseen liittyvän riemun.

Lahjakassi
Lahjakassien paras ominaisuus on se, että ne käytetään herkästi uudestaan. Lahjan saajan ei tarvitse olla kovinkaan ekotietoinen tai pihi laittaakseen lahjakassin jemmaan. Ne ovat myös näppäriä. Jo ennen ekoherätystäni olin aina tyytyväinen, kun kaapista löytyi sopiva lahjakassi, eikä tarvinnut häärätä lahjapaperin ja teipin kanssa.

Laatikko (esimerkiksi origamina)
Laatikoihin pätee sama asia kuin lahjakasseihin: ne pääsevät usein jatkokäyttöön. Kahdesta näin tehdystä origami-laatikoista syntyy rasia, sillä ne joustavat tarpeeksi sopiakseen sisäkkäin. Olen tehnyt pieniä origami-laatikoita A4-paperista ja isompia kartongista. Voi olla, että löydät sopivaa paperia keräysastiastasi. Kaunein tekemäni lahjapaketti syntyi perinteisen seinäkalenterin revontulikuvista. Jos käytätkin uutta paperia tai kartonkia, niin silti laatikon pystyy helposti käyttämään uudelleen, tai vähintäänkin kierrättää paperina tai pahvina.

Sanomalehti
Sanomalehdestä syntyy ainakin minun visuaalista silmääni hivelevä lahjapaperi. Vältän kaikkein surullisimpia uutisia. Osakekurssisivulla on hyvällä rytmillä kulkeva teksti! Sain joitakin vuosia sitten japanilaisen sanomalehden, ja sen sivut ovat riittäneet moneen pakettiin. Kirjaimet hivelevät silmää, eivätkä lahjan saajatkaan ymmärrä, minkälaisista uutisista on kyse.

Huivi tai muu kangaspala
Neliömäisestä huivista tai vastaavasta kangaspalasta saa "kestolahjapaperin". Ehkä vanha jouluverho löytää uuden elämän? Lahjan avaamisen jälkeen voit kerätä kankaan takaisin talteen, jos lahjan saajaa ei jatkokäyttö kiinnosta. Nyt kun kahdessa edellisessä kohdassa on jo vaivihkaa sivuttu japanilaista kulttuuria, niin sattui että tämäkin liittyy hieman siihen: furoshiki on japanilainen tapa käyttää kangasliinaa monenlaisten asioiden suojaamiseen ja kantamiseen. Tästä videoista näet miten kääritään neliskulmainen lahja ja pullo. Asiaan uppoutuvalle furoshiki-hakusanalla löytyy 6 miljoonaa tulosta Googlesta.

Voimapaperi, silkkipaperi
En ole koskaan ostanut voimapaperia tai silkkipaperia, mutta niitä taiaonmaisesti ilmestyy joskus jostakin. Joskus kaupasta pyydetyn banaanilaatikon pohjalta, joskus netistä tilatun paketin vuorauksena. Otan kaiken vastaan lämmöllä, koska voimapaperista syntyvät absoluuttisesti kauneimmat paketit.

Paperinaru, pieni piste liimaa tai mahdollisimman vähän teippiä
Paketointimateriaali täytyy tietysti saada pysymään kiinni ja kasassa jollakin. Lisäksi lahjoja tekee mieli koristella, ja siihen on perinteisesti käytetty lahjanarua ja ruusukkeita. Ei varmaan tarvitsisi edes erikseen kertoa, että ne ovat sekajätettä. Paperinaru on näille kierrätettävä vaihtoehto. Paketointimateriaalit on helpointa uusiokäyttää, jos selviät paketin sulkemisesta pelkällä narulla. Näppäryyttää se kuitenkin vaatii. Lahjojen koristelussa on oikeus käyttää mielikuvitusta: ehkä lahjaasi tulee pienen pieni kuusen oksa, piparkakku tai paperista leikattu sydän. Aattona on muuten hyvä olla valppaana: Pienellä vaivalla saatat saada tämän vuoden paketeista kerättyä talteen useiden vuosien lahjanarut.

Pakettikortti
Jos annat lahjan suoraa saajalle, tarvitseeko pakettikorttia lainkaan? Muussa tapaukessa suosisin kuitenkin pakettikorttia, sillä pakettiin itseensä kirjoitettu nimi tekee entistä epätodennäköisemmäksi sen, että paketointipaperi, lahjarasia tai muu vastaava käytetää uudelleen. Kartonkikeräysastiassasi saattaa hyvinkin olla jotakin pakettikorttiin kelpaavaa. Tänä vuonna pakettikorttini syntyivät lääkepakkauksen valkoisista osista ja vessapaperirullista.

Jos kuitenkin jostain ihmeellisestä syystä päädyt perinteisiin pakkausmateriaaleihin
...niitä saa sellaisilta kirppareilta, joihin ihmiset lahjoittavat tarpeettomia tavaroitaan. Aiemman hamstraamisen tulos siis. Metsästäminen tälle joululle voi olla myöhäistä, mutta ehkä joulun jälkeen on sinun vuorosi hamstrata? Hyvä valikoima on havaittu ainakin Tampereen Itsenäisyydenkadun Pelastusarmeijalla. Myös paperit voi kerätä talteen tulevia vuosia varten tämän vuoden paketeista. Mutta älä liioittele! Kun roskaaminen harmittaa, niin varastoa kertyy helposti vuosikymmenen tarvetta vastaava määrä.

kierr-tys_paketointia3