Kausikasviksia jos vain osaisi

Jo pitkään on kiinnostanut sesongin mukainen syöminen, syitä on monia ja ne ovat ennalta-arvattavia. Paitsi yksi. Ajatuksen juuret voidaan henkilöhistoriassani jäljittää vuoteen 2005 ja siihen kun maailma hurahti kirjaan Ranskattaret eivät liho. Siinä Mirelle Guiliano kuvailee lähes hekumallisesti sesonkiherkkujen odottamista ja niiden makuja ja tuoksuja, ja vakuuttaa lukijan siitä, että on moukkamaista ravita itseään mitenkään muuten. Käytännön toteutuksessa on vain ollut yksi iso ongelma. Mikä nyt on sitten sesongissa milloinkin? Pitääkö talvella syödä vain juureksia?

Okei, on parsasesonki. Kesä on muutenki jollain tapaa ainakin tuttu, on varhaisperunat ja mansikat ja tomaatit ja sitten oikeastaan kaikki mikä Suomessa kasvaa. Vai onko? Olen törmännyt moneen ihastuttavan näköiseen ja herkullisen oloiseen keittokirjaan, joka on jaksotettu vuodenaikojen mukaan, kuten Kreikkalainen keittiö, Italian viettelykset ja In Season: Cooking with Vegetables and Fruits, unohtamatta edellä mainitun kirjailijan jatko-osaa Ranskattaren ruokavuosi. Vain yksi ongelma, miten nämä suomennetut tai muuten vain kansainvälisillä markkinoilla myytävät kirjat voisivat toimia kovin kaukana syntypaikastaan? Vai onko kesäkurpitsa keväällä Suomessa sesonkiruokaa, mitä mieltä? (Okei sitä saa halvemmalla kaupasta ja saattaa olla röykkiöissä etualalla, koska se on juurikin jossakin Kreikan seutuvilla sesongissa, mutta eikö sen sesonki ennemminkin ole Suomessa elokuussa, kun se kuitenkin täällä kasvaa ja niin hyvin että sukulaiset hädissään ihmettelevät, että mihin ruokaan sitä vielä piilottaisivat?)

Olen siis ollut jokseenkin pihalla tästä kausiajattelusta vaikka se onkin viehättänyt, enkä varmaan ole ainoa, koska kaikkea on kaupassa aina. Jossain vaiheessa tilasin viikottain Luomulaatikolta laatikollisen sesonkikasviksia, mutta lopetin sen ja sittemmin firmakin on tainnut mennä nurin. Nyt olen törmännyt muutamaan apukeinoon, jotka haluan jakaa:

Anton & Anton ruokakaupan nettisivuilla on kalenteri siitä, mikä kasvis on milloinkin sesongissa. Tiesittekö esimerkiksi, että vesimelonin sesonki on toukokuussa? Minä en tiennyt.

Hannan Soppa -blogissa kokataan säännöllisesti sesonkikasviksista ja muistetaan kertoa, kun niin tehdään. Sen lisäksi, että Hanna jakaa oman reseptinsä herkullisten kuvien kera, hän on koonnut samaan tekstiin myös linkkejä muihin samaa kasvista hyödyntäviin ohjeisiin.

Satokausikalenteri on kalenteri, reseptikirja ja mobiilisovellus. En ole kokeillut näistä mitään ainakaan vielä, mutta Satokausikalenterin Facebook-sivustolla on usein hyviä vinkkejä ja reseptejä, samoin, mutta harvemmin, Satokausikalenterin oman nettisivuston Ajankohtaista-osiossa.

Vinkkejä kotimaisista sesonkiruokakirjoista, blogeista, sivuistoista ynnä muusta materaailista otetaan ilolla ja kiitoksella vastaan!

20140511_124436_0.jpg