Kevyt meditaatio

Meditointi tekee onnellisemmaksi. Onnellisuus tuntuu ja näkyy aivojen sähkökäyrissä. Meditointi parantaa vastustuskykyä ja hormonitasapainoa. Sen vaikutukset kestävät pitkään. Nämä ovat tieteellisiä faktoja. En saa silti aloitettua.

Sanan "kevyt" yhdistäminen sanaan "meditaatio" saattaa loukata meditaation kunniaa. Vakuutan, että olen hyvällä asialla. Joskus elämä on aamusta iltaan juoksemista ja yöunet jäävät lyhyiksi (ei ole aikaa tai ei saa unta). Silloin ruoka hotkitaan näppiksen äärellä ja bussissa pikakelataan sähköpostit ja sovitaan kuka käy kaupassa. Ajatus mielen tyhjentämisestä vartiksi tuntuu absurdilta. Silloin kannattaa ottaa se kahvikuppi (olethan muutenkin jatkuvissa kofeiinipössyissä) ja istahtaa alas, juoda kahvi rauhallista tahtia ja (tämä on tärkeintä) samalla ei jutella, ei katsota televisiota, ei kuunnella musiikkia eikä ainakaan katsota puhelinta. Eli siis vain istutaan, juodaan, annetaan ajatusten tulla ja mennä. Jos huomaat ajatusten lähinnä vain tulevan eli kääntyvän työhön ja aikataulujen suunnitteluun, ohjaa ne tietoisesti johonkin muuhun. Olet muutakin. Tämä vie viitisen minuuttia. Lupaan, että voitat sen takaisin tehokkuutena.

Meditoinnin hyödyistä mm. Davidson ja kumppanit (2003) Alterations in brain and immune function produced by mindfulness meditation. Psychomsomatic Medicine, 65, 564–70.