Kukkia joista on pelkkää iloa

Yritän kai alitajuisesti piristää itseäni pimeyden keskellä, koska olen viime aikoina ajatellut kukkia. En ole tainnut koskaan ostaa kukkia itselleni, mutta silti kimppu tulppaaneita on minulle kevättalven merkki, joka saa aikaan tahattoman hymyn. Se liittyy mielessäni helmikuun lumiseen maahan, paukkupakkasiin ja valon lisääntymiseen.

Leikkokukkien suosio kuulemma kasvaa vuosi vuodelta, erityisesti nuorten keskuudessa. Koska sama ryhmä on myös eniten huolissaan ilmastonmuutoksesta, on oikeastaan ihme, että niin vähän on puhuttu leikkokukkien ekologisuudesta. Nyt jotain näyttää muuttuneen.

Luulen, että leikkokukkien suosio alkoi kasvaa sunnilleen samaan aikaan, kun blogit yleistyivät. Eli ikuisuus sitten. Voi myös olla, että kyseessä on oma harhani, joka johtuu siitä, että samaan aikaan aloin altistua sisustus- ja life style -blogien vaikutteille. Ensimmäiseen ympäristöystävällisiä leikkokukkia koskevaan lehtijuttuun törmäsin kuitenkin vasta viime syksynä. Välitön ajatukseni oli, että miksei tästä ole kukaan aiemmin puhunut? Vai enkö vain ole kuunnellut?

Talven mittaan olen huomannut kuivakukkia siellä täällä, kukkakauppojen ikkunoista kahviloiden ja ravintoloiden sisustukseen. Hienoa! Tässä omat vinkkini kukkien maailmaan.

Nauti vuoden kierrosta

Uskon, että ihmiselle tekee hyvää se, että vuodenajoilla on selkeä ero. Se, että teemme eri vuodenaikoina eri asioita, syömme eri asioita ja nautimme kaikilla aisteillamme eri asioista. Olen joskus muinaisuudessa kirjoittanut Runebergin-tortuista ja elämän syklisyydestä, ja seison sanojeni takana. Ehkä ei ole tarvetta saada kukkia maljakkoon juuri nyt. Yksi vuodenaikaan kauniisti sopiva asia, jota voisin kuitenkin alkaa puuhata, on kukkasipuleiden istuttaminen sisälle ruukkuihin. Tämä ei ole kärsimättömälle, sillä parhaiten se onnistuu, jos sipuleita pitää juurtumassa viileässä paikassa vähintään 6 viikkoa. Palkintona kärsivällisyydestä saa seurata kasvun ihmettä.

Osta kuivakukkia (tai kuivata itse)

Kaikkein ekologisin vaihtoehto olisi poimia kesällä ja alkusyksyllä kukkia luonnosta tai puutarhasta, kuivattaa ne ja nauttia niistä koko talven. Nyt on kuitenkin liian myöhäistä, joten jos sinun on aivan välttämätöntä saada kukkia nyt heti juuri, niin myös ihan kaupasta ostettu kuivakukkakimppu tai tuorekukkakimppu, jonka itse kuivatat, on merkittävästi parempi kuin se, että ostaisit kukat ja heittäisit ne sitten vajaan viikon päästä pois (ja ostaisit uudet).

En valitettavasti pysty antamaan neuvoa siitä, onko valmiiksi kuivattujen kukkien ostaminen ekologisempaa kuin talviakaan ostettujen tuoreiden kukkien kuivaaminen itse, sillä asiassa on monta tekijää. Parhaimmillaan kukkakaupat kuivaavat myymänsä kuivakukat huoneenlämmössä niistä kukista, joita muuten olisi uhannut perikato. Kysymällä se selviää! Toisaalta myös ihan kuivattavaksi kasvattaminen ja teollinen kuivaus voivat vähentää kukkabusinekseen yleensä liittyvää hävikkiä ja kiirettä eli lentokuljetuksia. Kuivaus voi kuitenkin tapahtua fossiilisilla polttoaineilla ja tehottomasti, ja hauraiden kasvien siirtely voi sekin aiheuttaa paljon hävikkiä.

Kasvata kukkivia huonekasveja

Mitä jos ostaisit kukan kerran, ja se tuottaisi iloa vuodesta toiseen? Kukkivat huonekasvit eivät tietenkään aina kuki, mutta toisaalta mahdollisuus seurata niiden eri vaiheita on osa houkutusta. Jos haluat nimenomaan talvella kukkivan lajikkeen, niin selvitä kauppiaalta tai netistä, mikä olisi sopiva, ja vaatiiko kukkimisen ajoittaminen esimerkiksi kylmään viemistä tai muita jippoja.

Osta yksi

Yksi kukka on tietysti ekologisempi kuin kasa samoja kukkia. (En tiedä, oliko tuota tarpeen kirjoittaa, mutta se nyt tuli tähän.) Yksi kukka on monesti myös erittäin tyylikäs. Jos ostat valmiin kimpun, voit moninkertaistaa ilon jakamalla sen muiden kanssa. Omaan makuuni kolme tulppaania on jopa kauniimpi kuin kymmenen kukan nippu. Ystäväsi ja perheenjäsensi varmasti ilahtuvat muutamasta ihan muuten vain tuodusta nupusta.

Kerää tienpientareilta (kunhan se kevät tulee)

Tämä ei nyt taaskaan auta tähän hätään, mutta kunhan se kevät tulee...
Tietyt kukat kasvavat kuin rikkaruohot pitkin tienpientareita ja niinpä niiden poimiminen ei haittaa ketään. Yksi suosikeistani on koiranputki. Muutamassa maljakkoon asetellussa varressa on romanttista herkkyyttä. Lupiini on näyttävä ja niitä poimimalla autat (minimaalisesti) taistelussa sen liiallista leivämistä vastaan. Siankärsämö on helppo kuivata. Muista varmistaa, ettei poimimasi kasvi ole uhanalainen!