Kuumana, kylmänä

Muistatko kun oli hellettä ja suurin osa haaveili viileydestä, raikkaista syysilloista ja ja? Tuntuu hyvin kaukaiselta nyt, siitä huolimatta että on epätavallisen lämmin ollakseen marraskuun alku.

Lämpeneminen on ollut otsikoissa poikkeuksellisen paljon viime aikoina, ja vaikka aion nyt kirjoittaa ensisijaisesti asunnon lämpenemisestä, liittyy se tiiviisti ilmaston lämpenemiseen. Suomalaisen hiilijalanjäljestä lämmitys on iso pala. Kaikkein vaikuttavin päätös siinä asiassa on myös yhden ihmiselämän mittakaavassa merkittävä, nimittäin asuinpaikan valinta. Monille asumiseen kuluva raha aiheuttaa murheita, mutta mene rauhassa tietäen, että halvimmat vaihtoehdot ovat tyypillisesti ekologisimpia. Tarkoitan kerrostaloa ja vähän tilaa per henkilö.

Asuinpaikan valinta on iso ja harvoin tapahtuva päätös, mutta on asia, jonka voit tehdä juuri nyt! Voit säätää kotisi lämpötilaa.

Suurin osa pitää kotinsa liian lämpimänä, noin 23 asteessa. Suositeltuna lämpötilana pidetään terveydenkin kannalta 21 astetta. (THL) Ilmaston kannalta alhaisempi on tietysti aina parempi. Lämpötilan pieni lasku vaikuttaa positiivisesti elämään myös lyhyellä aikavälillä: paremmat yöunet saa viileässä, siinä kahdeksantoista yhdeksäntoista asteen tuntumassa. Korkeat lämpötilat kuivattavat huoneilmaa, joka puolestaan kuivattaa limakalvoja ja altistaa siten esimerkiksi flunssille, ja ihokin kuivuu.

Olen tänä syksynä palellut asunnossani ja katsellut jännityksellä (käytettynä) hankkimaani lämpömittaria... Pohdin olenko vain tottunut liian lämpimään ja nyt on aika totutella muuhun, vai onko lämmityksessä vikaa? Ikkunat ovat tiiviit, joten ne eivät tässä tapauksessa ole ongelma. Mittailuissa paljastui, että kodissani oli 18,5–19. Kun asia ratkesi ja lämpötila nousi 20 asteeseen, oli siinä valtava ero. Päiväsaikaan 19 tuntui siltä, että koko ajan oli vähän jännittynyt olo, kun taas 20 astetta oli ah, niin mukavaa. Nyt olen päättänyt pitää lämpötilan noin 20 asteessa, mutta silti mietin, olisiko 19 asteeseen tottunut. Arvioiden mukaan ihminen tottuu yhden asteen pudotukseen lämpötilassa noin viikossa, mutta joku rajahan siinäkin on.

Vika kääntyi siis voitoksi, sillä muuten en olisi vieläkään hankkinut mittaria ja kiinnittänyt asiaan huomiota. Pitäisin asuntoani luultavasti paljon lämpimämpänä, koska olisin tottunut siihen lämpötilaan. Onko sinulla jo lämpömittari?