Lentolakossa... odottakaas hetki...

Olen miettinyt viime aikoina taas matkustamista, enkä ole yksin. Yleinen suhtutuminen lentämiseen tuntuu muuttuneen nopeasti, ainakin omalla tunnepohjaisella mittarillani. Muutama vuosi sitten pelkäsin kuulostavani äärihipiltä ja äärimmäisen tuomitsevalta, kun harkitsin sanovani, ettei joku lentoreissu kuulosta niin houkuttelevalta päästöjen takia. Nyt minua hävettää sanoa, että olen lentämässä johonkin. Asia on erityisesti mielen päällä, koska olen lentämässä johonkin.

Reissuni on varattu reilu vuosi sitten, eikä maailman tila tai tietoni siitä ole tässä ajassa merkittävästi muuttunut, mutta silti lentäminen tuntuu nyt ihan erilailla väärältä. Vaan tehty mikä tehty, lentoyhtiö sai jo rahansa. Muuta ei ole enää tehtävissä kuin nauttia tästä harvinaisesta herkusta. Harvinaisesta siksi, että olen punonut juonia tulevaan...

Rinna Saramäki, joka on kirjoittanut mainion kirjan Hyvän mielen vaatekaappi, kertoi eräässä haastattelussa antaneensa itselleen selkeät matkustelurajat. Kerran vuodessa hän ottaa perheineen pitkän loman ja lähtee maitse ja meritse muualle Eurooppaan. Viiden vuoden välein hän antaa itselleen luvan lentää jonnekin kauemmas.

En ole koskaan tykännyt pikapyrähdyksistä maailmalla. Minulta tuntuu vievän aikaa asettua henkisesti. Haluan päässä rauhassa sisälle paikan ja matkustamisen tunnelmaan. Parasta on, jos pääsee leikkimään jossakin paikassa asumista. Rinnan matkustustyyli tuntuu siis juuri oikealta.

Näin ollen minulla on nyt vuosia aikaa fiilistellä seuraavaa kaukolomaani. Mikä kuitekin nyt innostaa enemmän, on lähempänä olevien lomakohteiden ideoiminen. On niin paljon Suomen luontoa, mitä haluaisin nähdä! Minulla on myös jonnekin hautaamiani haaveita, joita kaivaa ylös: Lukiossa lainasin kirjaston kirjoja suunnitellakseni pyöräretkeä Etelä-Suomesta Ruotsin Lappiin. Ehkä kuitenkin aloitan pyöräretkestä lähikuntaan... Joiltakin noilta ajoilta on peräisin myös vakaumus joskus vielä nähdä Lapin ruska. Muita ensimmäisenä mielessä pyöriviä kohteita ovat Ahvenanmaa (sanoiko joku sipsi?), muu saaristo, Pietari ja Pohjois-Norja. MAHTAVAA. Viime vuosina laskenut matkakuume alkaa nousta.

Käytännön vinkkejä ja hyödyllistä linkkivalikoimaa maitse matkustamiseen on ainakin tällä sivustolla. Vertailua lentokoneeseen (ja vertailua eri lentoyhtiöiden ja -reittien välillä) voi tehdä tämän sivuston avulla. Selvittely kannattaa, koska saatat hyvinkin yllättyä. Laivalla Travemündeen ja siitä junalla eteenpäin? Ei sittenkään. Risteilijällä Tallinnaan? Ei ainakaan perinteisellä risteilijällä.