Miltä tulevaisuuden pitäisi näyttää – Nextiili-paja

Vierailin kuukausi sitten Nextiili-pajalla Nekalassa. Superinspiroiva paikka!

Nextiili-paja on tekstiilinkierrätyspaja, joka ottaa vastaan rikkinäisiäkin vaatteita ja kodintekstiilejä. Lisäksi sinne voi viedä myös käyttämättömäksi jääneitä kankaita ja käsityötarvikkeita. Keräyspiste on Nekalan Nextiili-myymälässä, mutta tekstiilejä voi jättää myös Lielahden ja Kalevan kierrätyskeskuksiin. Tällä hetkellä kierrätystä varten ei siis ole keräysastioita. Siitä huolimatta Nextiili-pajalle tulee 100 000 kiloa tekstiiliä vuodessa!

En ole varma, miten lukuun pitäisi suhtautua: ollako iloinen siitä, kuinka paljon ihmiset ovat valmiita kierrättämään silloinkin, kun se vaatii hieman vaivaa, vai ollako järkyttynyt siitä, kuinka paljon tekstiiliä "hylätään"? Vaikka tiedänhän minä, paljonko tekstiiliä menee vuosittain jäteasemille, ja paljonko sitä suunnilleen ostetaan vuosittain. Konkreatia kai se tässä on se, joka järkyttää.

Tällainen toiminta, jossa otetaan vastaan myös rikkinäisiä tekstiilejä, on Suomessa vielä hyvin harvinaista. Onneksi hyviä alkuja näkyy, mutta kaikki me Tampereen seudulla asuvat voimme tuntea itsemme onnekkaiksi, kun tällainen paikka on jo lähellä!

2017-03-22_16.39.58-1_1.jpg

Nextiili-pajalla jokaisen sinne tuodun vaatenyssäkän ensimmäinen etappi on lajittelupöytä. Siellä kakki tekstiilit käydään läpi, ja ne jaotellaan sellaisenaan myytäviin tai lahjoitettaviin vaatteisiin, valmiisiin käsityömateriaaleihin ja rikkinäisiin vaatteisiin. Kunkin näistä alla on vielä useita alakategorioita, hengästyttävin määrä käsityömateriaalien alla.

Tässä tulee Nextiili-pajan kaunein asia: Rikkinäiset tekstiilit hyödynnetään niin pitkälti kuin mahdollista. Niistä leikataan käsityömateriaalia, tietysti itse kangasta, mutta myös kaikki napit, vetoketjut ynnä muut otetaan talteen. Muuten käyttökelvottomat palat villaa ja akryylia lähetetään teollisuuden hyödynnettäviksi, sillä näistä voidaan vielä tehdä esimerkiksi imeytysmattoja. Käsityömateriaaleista osa menee sellaisenaan myyntiin Nekalan Nextiili-myymälään, osasta tehdään Nextiili-pajan ompeluosastolla jotakin uutta. On muuten ihanan luovia ihmisiä! Tällä hetkellä "tuotannossa olevista" asioista ihastuin erityisesti koiran sänkyihin, jotka oli tehty täyttämällä neuleita ja ompelemalla hihat sängyn reunoiksi, sekä vauvojen unipusseihin, jotka oli muokattu kevyttoppatakeista.

Myytävät vaatteet siirretään lajittelupöydältä hinnoitteluun. Hinnoitteluohjeessa luki esimerkiksi housujen kohdalla 1 euro ja toppien kohdalla 0,5 euroa. Tässä todella kierrätetään vaatteita vaatteiden laittamiseksi kiertoon, ei tienaustarkoituksessa. Nextiili-pajan omistaakin yhdistys, ei yritys. Kaikki ehjät vaatteet eivät mene myyntiin, vaan osa annetaan hyväntekeväisyytenä pois. Enkä puhu vaatejätteen dumppaamisesta Gambiaan vaan selkeän tarpeen täyttävästä hyväntekeväisyydestä lähellä. Tällä hetkellä Nextiili-pajalla laitettiin sivuun ainakin vauvanvaatteita, jotka kootaan Viroon, Latviaan ja Liettuaan jaettaviin "äitiyspakkauksiin". Baltiassa kun ei ole samanlaista yhteiskunnan tervetulopakettia uusille ihmisille kuin mitä meillä Suomessa on.

2017-03-22_16.42.02_0.jpg

Niinkuin tässä kaikessa kierrätyksessä ja hyväntekeväisyydessä ei olisi ollut tarpeeksi, Nextiili-pajalla toimii paljon ihmisiä kuntouttavassa työtoiminnassa. Nextiili-paja on heille etappi saada työelämän syrjästä kiinni ja auttaa parantamaan elämänhallintakykyä. Yhdessä työntekijän kanssa Nextiili-paja sitten auttaa heitä etsimään jatkotyöllistymismahdollisuuksia ja ohjaa heitä eteenpäin.

Nekalan Nextiili-myymälän ja kierrätyskeskuksen osoite on Vihiojantie 26. Muiden kierrätyskeskusten osoitteet ovat yhdistyksen sivuilla.