Nurmi jää tauolle (ai tiesitte jo?)

Kaikki muut varmaan tiesivät jo tämän, mutta siis Nurmi vaatemerkki on jättäytynyt tauolle. Mitä, mitä? Tästä on näköjään tiedotettu jo syyskuun lopussa, mutta itse kuulin sen ohimennen tuttavalta vasta nyt. Pakkohan tästä on vähän kirjoittaa, vaikka kaikki asiasta kiinnostuneet ovat päässeet omasta järkytyksestään yli kolmisen kuukautta sitten, jatkaneet elämäänsä ja nyt lähinnä haukottelevat mikäli jaksoivat lukea tähän lauseeseen asti.

Nurmi on ollut yksi näkyvimmistä vaatemerkeistä lajissaan Suomessa. Minun subjektiivisella mittaustavallani se on ollut se näkyvin. Tuntuu, että aina kun aiheesta halutaan kirjoittaa artikkeli, Nurmen Anniinaa haastatellaan. Silti tauolle jäämisen syy on se, jota pelkäsinkin: taloudellisesti ei kannata. Jos Nurmi ei kannata, niin kannattaako mikään eettisesti ja ekologisesti kestävällä pohjalalla oleva vaatemerkki? Hyvin samoihin aikoihin kuulin myös että Kuyichi, samojen arvojen mukaan toimiva ulkomainen farkkumerkki lopettaa myös.

Ehkä tilanne ei ole kokonaisuudessaan ihan niin paha kuin miltä nyt vaikuttaa. Onhan monia kestävällä pohjalla olevia vaatemerkkejä, jotka ovat pysyneet elossa jo vuosikymmeniä, kuten People Tree. Voi myös spekuloida sitä, ettei kaksi tapausta vielä tee trendiä, eikä mikään kerro näiden merkkien vaikeuksien johtuvan juuri siitä, että ne ovat valinneet kestävät toimintatavat. Kilpailu on kovaa useimmille firmoille, pienistä vaatemerkeistä puhumattakaan.

Nurmen tiedote onneksi loppuu toiveikkaasti, nimittäin kyse on nimenomaan aikalisästä, jonka tarkoituksena on miettiä koko konsepti uusiksi ja kehittää se isommaksi ja paremmaksi kuin koskaan. Päätetäään siis tämäkin teksti toiveikkaaseen odotukseen.

Kuva Nurmi SS14, kuvaaja Antti Ahtiluoto.