Ohjeita muovin lajitteluun

Alettuani lajitella muovia olen useamman kerran pohtinut keittiön roskakaapin edessä jätteen pala kädessäni, mihin lootaan sen laitan. Kerrottuani täällä keräysinnostani minusta on tullut myös epävirallinen ja tietämätön vastaanottaja lähipiirini lajittelukysymyksille.

Olemassa olleiden usein kysyttyjen kysymysten sekä Suomen Pakkauskierrätys Ringin ystävällisten työntekijöiden ansiosta ymmärrykseni on vihdoin noussut kysymysten tasolle. Opin muun muassa, että se on tosiaan muoviPAKKAUSkeräys, ei muovinkeräys, mikä jo itsessään vastaa moniin kysymyksiin.

Sipsipussit

Monissa pakkauksissa on muovin lisäksi muutakin materiaalia. Nämä saa laittaa muovipakkauskeräykseen, kun ne ovat suurimmaksi osaksi muovia, mutta niitä ei useimmiten pystytä käyttämään, ja siksi ne lopulta päätyvät polttoon. Useimmilla paikkakunnilla ne voi siis ihan yhtä hyvin laittaa sekajätteeseen. "Saa laittaa muovinkeräykseen" tarkoittaa tässä yhteydessä, että muovintuottajilla, jotka kustantavat muovinkeräyksen, on velvollisuus käsitellä pussi. Näitä polttoon päätyviä ovat esimerkiksi:

 • sipsipussit
 • kahvin vakuumipakkaukset
 • useat koiran- ja kissanruokapussit
 • karkkipaperit, joissa metallin värinen sisäpuoli
 • leipäpussin sulkijat, joissa sisällä metallilangat

Jos koiran- tai kissanruokapussia rypistää, ja se jää kasaan, on siinä enimmäkseen metallia, jolloinka sen oikea paikka onkin metallinkeräys. Yksi ongelmallinen pakkaus on voipalan paperi. Joskus siinä on enimmäkseen metallia, joskus enimmäkseen muovia ja joskus taas paperia. Varminta on laittaa se sekajätteeseen, ellei selvitä asiaa valmistajalta.

Sen sijaan jos muovipakkaukseen on liimautunut kartongin jäämiä, kuten käy esimerkiksi hammasharjapakettia avatessa, muoviosat käyvät kyllä tästä huolimatta kierrätysmuovin raaka-aineeksi. Pakkausten tuotemerkkitarrat ynnä muut tarrat eivät myöskään ole este, eivätkä hedelmäpussissa kiinni olevat punnitustarrat.

2016-11-06_10.56.40.jpg

Käärepaperi

Hankalinta minulle on ollut erottaa mahdollisesti kartonkikeräykseen kuuluvat asiat muovinkeräykseen kuuluvista. Kartonkikeräyksen puolelle voi laittaa ainakin:

 • kala- ja lihatiskillä käytettävät kääreet (päällimmäiset puhtaat käärekerrokset)
 • irtonaiset kasvisten punnitustarrat

Jos ymmärsin oikein, vaikka nämä saa laittaa kartonkikeräykseen, tarrat menevät kuitenkin lopulta polttoon. Lahjapaperi on sekäjätettä!

Muovilelut

Keräykseen saa laittaa tosiaan ainoastaan muovipakkauksia. Muovilelut, -ämpärit, CD-levyjen kannet, tiskiharjan varret ynnä muut on heitettävä sekajätteeseen. Muovintuottajilla on lakisääteinen velvollisuus maksaa ainoastaan muovipakkausten keräys. Siksi keräykseen ei haluta näitä muita muoveja. Tästä päätellen uusiomuovi on tällä hetkellä kannattamatonta puuhaa uuteen muoviin verrattuna. Toinen, rahaan ja byrokratiaan liittymätön syy on se, että näiden muiden muovitavaroiden joukossa on PVC-muovia. Sitä ei pysty kierrättämään lainkaan. Näitä muovinkeräyksestä pois jätettäviä asioita ovat yllä mainittujen lisäksi esimerkiksi:

 • muoviset kynttilälyhdyt
 • hammasharjat
 • ilmapallot
 • muovitaskut

2016-11-06_11.06.03.jpg

Styrox

Styroxia saa laittaa muovinkeräykseen, mutta jälleen kerran, se päätyy polttoon. Huokoisuutensa takia se on usein liian likaista ja murentuu lajitteluprosessissa.

Ketsuppipullo

Ketsuppipullo menee ehdottomasti muovinkeräykseen. Eri muovilaadut kuitenkin erotellaan kierrätysprosessissa toisistaan. Jos esimerkiksi ketsuppipullon korkki ja pullo ovat kiinni toisissaan, lukulaite lukee sattumanvaraisesti vain toisen muovilaadun. Korkki ja pullo saattavat kuitenkin olla eri muovia, jolloin toinen osa joutuu väärään ryhmään. Kone voi myös hylätä pullon kokonaan, koska ei ymmärrä, mitä materiaalia sen on. Irrota siis korkit ja palauta ne erillisenä. Samasta syystä muovipakkauksia ei kannata laittaa sisäkkäin, ellei ole varma, että ne ovat samaa laatua.

Hesen salaattiastia

Muovisen näköisiä mutta biohajoaviksi merkittyjä pakkauksia tulee nykyään vastaan silloin tällöin. Ne pitäisi laittaa biojäteastiaan. Jos ne päätyvät muovinkeräykseen, ne siirretään sieltä polttoon.

Siivousaineet

Vahvojenkin siivousaineiden pakkaukset voi laittaa muovinkeräykseen, kunhan ne on pesty.

Jäikö teille kysyttävää? Kommentoikaa alle, niin voin selvitellä lisää.