Olet vaikuttavampi kuin uskotkaan!

Olen alkanut tajuta selvemmin ja selvemmin, että minun pitäisi tehdä ilmastonmuutoksen eteen enemmän sellaisia asioita, jotka eivät liity vain omaan kuluttamiseeni. Ostaminen on nykyään jonkinlainen normi siihen, miten asioihin vaikutetaan, ostetaan sitä ja ei osteta tätä. Niinkin normi, että voi mennä pitkään ennen kuin tajuaa, että voisi tehdä muutakin. Me kaikki kuitenkin olemme niin paljon muutakin. Enemmän kuin kuluttajia, enemmän kuin ostajia, enemmän kuin asiakkaita!

Ja sitten kun tällainen milleniaali tajuaa, että pitäisi tehdä muutakin, tuntuu ettei oikein osaa...

Työpaikallani yllättävän isolla osalla ihmisistä on autoetu, joka tuntui heti alkuun minusta paitsi saastuttavalta, myös oudolta ja vanhanaikaiselta. Nyt vasta tajusin, että minullahan on täysi mahdollisuus saada ajatukseni kuuluville! Kirjoitin asiasta henkilölle, jonka vastuulla edut ovat. Jos vaikka autoedun sijaan uusille työntekijöille voisikin tarjota työsuhdematkalippua, ja vanhoille voisi antaa mahdolisuuden vaihtaa siihen. Kirjoitin myös sähköautoista. En usko, että pelkästään minun viestini muuttaa asiaa, mutta kuka tietää, ehkä se on se viimeinen punnus vaakakupissa. Ainakin asiasta päättävien on aika huomata, että myönteiseksi luultu asia voikin olla kielteinen.

Sain idean tähän Kaisa Hernbergin blogista, ja tuntui kuin joku olisi sytyttänyt valon nurkkakomeroon, jota en tiennyt olevan olemassa. Sinulla ei ehkä ole työpaikkaa, tai työpaikkaa jossa olisi autoetuja, mutta useimmat meistä ovat jonkinlaisten helposti lähestyttävien pienten yhteisöjen jäseniä: työpaikkojen, kaveripiirien, koulujen, sukujen, kylien ja kaupunginosien. Voisitko sinä ehdottaa jotakin parannusta? Ehkä kerätä muita mukaan, jotka ovat samaa mieltä?

PS. En tarkoita, etteikö ostokäyttäytymiselläkin voisi vaikuttaa. Erityisesti ostamatta jättämisellä. Yksi mielenrauhaa tuovista asioista elämässäni on se, että ajatukseni ja arkiset tekoni ovat jokseenkin linjassa. Mutta jos haluaa muuttaa maailmaa, ei kannata rajoittua yhteen keinoon!