Parsakaalisoppa

500 g perunaa (noin 5 keskikokoista)
500 g parsakaalia (noin kahden parsakaalin varret)
pala inkivääriä
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
2 rkl voita tai öljyä
7–8 dl vettä
1 kasvisliemi tai kanaliemikuutio
1 dl kuohukermaa
1 dl valkoviiniä
suolaa
mustapippuria
ruohosipulia

Kuori ja pilko parsakaalit, perunat, inkivääri, sipuli ja valkosipulinkynsi. Voit halutessasi käyttää johonkin muuhun ruokaan parsakaalin nätit kukinnot ja tähän ruokaan varret, kun ulkonäöllä ei ole tässä väliä.

Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota siinä sipuli ja valkosipuli. Lisää sitten parsakaali, perunat ja inkivääri. Kuullota hetki niitäkin. Lisää vesi ja liemikuutio. Keittele hiljalleen, kunnes vihannekset ovat pehmenneet.

Soseuta sattumat sauvasekoittimella. Kuumenna keitto sitten uudestaan. Lisää kerma ja valkoviini. Valkoviinin tilalle sopii muukin hapan neste, esimerkiksi sitruunamehu. Itselläni on kaapissa aina pikkupullo Alkon halvinta valkoviiniä ihan vain sosekeittoja varten. Mausta mustapippurilla ja ruohosipulilla. Suola tulee liemikuutiosta. Valmista!

20140210_120015.jpg

Muutama hyvä syy tehdä sosekeittoa:

  1. Hieman tätä reseptiä muuntelemalla voi tehdä sosekeittoa melkeinpä vihanneksesta kuin vihanneksesta. Sosekeittojen tekeminen on yksinkertainen tapa suosia kauden kasviksia. Talvisaikaan voi tehdä ihania keittoja juureksista, keväällä parsasta ja loppukesällä tomaateista. Tomaattikeittoa ei kannata edes tehdä muulloin kuin silloin, kun tomaatit ovat parhaimmillaan, niin hallitseva on pääraaka-aineen maku.

  2. Sosekeitto on oiva paikka käyttää pois jääkaapissa lymyävät ainekset. Jostain muusta ruuasta ylijäänyt porkkana tai chili jää helposti vanhenemaan, mikä on epäekologista ja tuhlailevaa. Useita vihanneksia voi sekoitella keskenään. Peruna sopii monen raaka-aineen jatkeeksi miedon makunsa ansiosta.

  3. Ison sosekeittoannoksen tekeminen vaatii melkein saman verran aikaa kuin pienen annoksen tekeminen, niinpä sitä on helppo tehdä paljon kerralla, useammaksi päiväksi tai jopa pakasteeseen. Tämä vinkkinä niille, jotka haluavat käyttää aikaa ja energiaa johonkin muuhun kuin ruuanlaittoon.

  4. Monet sosekeitot ovat edullista ruokaa.

  5. Harva meistä syö liikaa kasviksia.

20140210_115910.jpg