Pieniä tapoja: bambuinen hammasharja

Tiedätte mistä tässä on kyse.

Bambusia hammasharjoja saa ainakin Ruohonjuuresta ja Yliopiston Apteekista. Tämä on merkkiä Humble Brush enkä ymmärrä, miksi muovisia hammasharjoja on enää edes olemassa. Tämä paitsi tekee työnsä, on kaunis.

Miljardeja muovihammasharjoja tuotetaan ja heitetään pois joka vuosi. Tarkempaa lukua en löytänyt varman oloisesta lähteestä. Se on pientä verrattuna esimerkiksi kertakäyttövaippoihin, mutta niin uskomattoman helposti vältettävissä. Tässä merkissä harjakset ovat nylonia, sen laatuista, että sen sanotaan biohajoavan vajaassa kolmessa vuodessa. En vielä silti tiedä, voiko sitä laittaa kunnan biojätteeseen, joten harjasten poistamiseksi pihdeillä tai harjan katkomiseksi menee. Harjaksiin sopivaa täysin kasviperäistä materiaalia ei ilmeisesti ole vielä onnistuttu kehittämään. Ennen muovia harjakset olivat kuulemma sian karvaa. Tällaista old school -harjaa myy ainakinLife without Plastic. Näitä ei ole saatavilla Suomesta (mutta nettikaupasta kyllä).

Minua vähän häiritsee se, että bambu tulee kaukaa, mutta niin tulisi muovihammasharjanikin (ja muovin raaka-aineet). Bambun eduiksi tavataan mainita myös, että se kasvaa nopeasti eikä kaipaa erityisiä lannoitteita, torjunta-aineita eikä lisäkastelua.

Pohdin samalla voisiko hammasharjaa muuten desinfioida välillä pidentääkseen sen käyttöikää. Internet näyttää tietävän, että hammasharjan voi desinfioida kiehuvalla vedellä tai alkoholilla. Toisaalta myös kerrotaan, ettei siinä oikein bakteerit elä, jos se saa kuivua rauhassa pesujen välillä. Hammasharja siis suositellaan vaihdettavan uuteen lähinnä harjasten kulumisen ja vääntymisen takia. Kun useimmat harjaavat hampaansa liian kovaa, olisi tässä varmaan ratkaisu. Nyt harjakättä höllentämään!