Pieniä tapoja: kangaskassi

Kangaskassi on ehkä kaikkein ikonisin jätteenvähentämisteko (ah, suomen kielen yhdyssanat). Tarkastellaanpa tapausta.

+++ Plussat +++

Se on tyylikäs. Valinnanvaraa on, joten sen voi räätälöidä omaan makuunsa. En haluaisi olla ihminen, joka arvostelee muiden asuvalintoja, mutta olen: kyllähän se muovikassin kantaminen on vähän mautonta.

Se on käytössä vuosia.

Sitä ei ole valmistettu öljystä (vaikka sen valmistamisessa ja kuljettamisessa on todennäköisesti kulunut sitä sekä muita ehtyviä luonnonvaroja.) Ei ole paljoa lisättävää tähän, paitsi että näitä voi hankkia käytettynä tai tehdä itse mieleisistä kirppiskankaista.

--- Miinukset ---

Se pitää muistaa ottaa mukaa. Onneksi mukaanottamisestakin tulee tapa.

Se vie tilaa. Se myös yllätys yllätys tuo sitä lisää. Olen monta kertaa ollut epävarma, pitäisikö nyt ottaa mukaan laukku tai isompi laukku. Ei tarvitse. Otan vain pikkulaukun ja sinne kangaskassin tai laitan kangaskassin takin taskuun.

Jos ei ota kaupasta muovipussia ostoksilleen, pitää ostaa roskapusseja erikseen. Kun on biojäte, ei oikeastaan tarvitse roskapusseja. Sekajätteeseen kertyy ainostaan kuivia ja kiinteitä asioita. Opin hiljattain, että jos sekajäte menee kaatopaikalle, se kannattaa ehkä silti pakata, jotteivät roskat lentele irtonaisina muualle luontoon. Jos asut seudulla, jossa näin on, ovat roskapussiksi myytävät muovipussit kuitenkin ohuempia ja siksi parempia kuin ne pussit, joissa kannetaan kaupasta kotiin tavaroita.

Omat kangaskassini ovat mitäänsanomattomia ja täynnä ikilikaa, mutta ajavat asiansa.