Pieniä tapoja: kuukautiskuppi

Olen vähän epävarma, miten tästä aiheesta pitäisi kirjoittaa. Ovatko kaikki jo kuulleet kuukautiskupeista ja saattavat vain kaivata lisäsysäystä vai onko tämä joillekin uusi asia?

Esitiedot: Kuukuppi eli kuukautiskuppi on lääketieteellisestä silikonista valmistettu pyöreäpohjainen kuppi, jossa on ikäänkuin jalka, eli pohjan keskellä on puolentoista sentin pituinen ulkonema. Kuppi laitetaan kuukautisten aikana vaginaan ja tyhjennetään säännöllisesti vessanpönttöön. Kupin saa paikalleen ja taas ulos työntämällä kuppiosaa kasaan sormella. Kun kuppia laittaessa sitten päästää irti kupista, se aukenee ja syntyy tyhjiö, joka pitää sen paikallaan. Pois ottaessa tuo samainen tyhjiö saadaan katomaan painamalla kuppia taas hieman kasaan. Kuppia ei tunne, kun se on oikeassa kohdassa. Oikea kohta on vähän alempana, kuin mihin tamponi laitetaan.

Kurssi 1: Samaa kuppia voi käyttää vuosia. Tyhjentäessä se on hyvä huuhdella vedellä, mutta jos se ei ole aina mahdollista, ei haittaa jos välillä vain tyhjentää ja laittaa takaisin. Kuukautisten välissä kuppi desinfioidaan esimerkiksi keittämällä. Kuppeja on eri kokoja, joka tekee ostamisesta vähän arpapeliä, niitä kun ei oikein voi kaupassa sovitella tai palauttaa väärää kokoa. Jos minun pitäisi neuvoa, niin sanoisin että osta keskikokoinen ellei sinulla ole erityistä syytä uskoa, että pienempi tai suurempi olisi hyvä.

Propaganda: Tämä on ollut ihan loistava kapine. Minulla ei ole tämän kanssa tullut kertaakaan ylivuotoja, vaikka ennen piti aina varoa moista. On myös ihan mahtavaa, ettei ikinä tarvitse murehtia, että varmasti muistaa ostaa kaupasta lisää jotakin niistä kertakäyttöisistä tarvikkeista, tai onko niitä tarpeeksi mukana. Tämän kaiken kätevyyden lisäksi tulee tietysti ylivertainen ekologisuus!

Hankin oman kuppini vuoden 2005 loppupuolella. Muistaaksen syy oli ennemminkin rahan kuin luonnonvarojen säästäminen, vaikka olinkin jo tuolloin tyytyväinen myös jälkimmäiseen etuun. Raha on muuten kolmas erittäin hyvä syy hankkia tällainen. Yli vuosikymmenen käytön jälkeen tuntuu oudolta nähdä jossakin kuukautissuoja tai tamponi. Kuin katsoisi jotakin retrokapinetta, melkein unohtaneena, että näitä tosiaan on vielä.

Ei silti, ei kuukautiskuppi varmasti kaikille sovi. Se voi olla esimerkiksi aika HC ensimmäisten kuukautisten aikaan. Nyt tätä kirjoittaessani löysin myös netistä useita tarinoita ihmisiltä, joilla on ollut tämän kanssa vaikeuksia. Jos kuukautiskuppi ei tule kyseeseen, niin harkitsisin pyykättäviä kestosuojia, mutta niistä minulla ei ole omia kokemuksia.

PS. Et tarvitse niitä kupille erikseen suunniteltuja pesuaineita ja -pyyhkeitä. Tämän kirjoitettuani en enää kehdannut hyödyntää kuvana Lunetten markkinointimateriaalia. Niiden pesuaineiden ja pyyhkeiden sijaan hankkisin kupin desinfiointiin omistetun pienen kattilan.