pivo3.png

Tykkään tarkkailla rahankäyttöäni, koska se auttaa minua panostamaan niihin asioihin, jotka ovat minulle tärkeimpiä. Joskus tarkkailu vain tuntuu liian rasittavalta ja aikaavievältä. Siksi otin innokkaasti vastaan Osuuspankin Pivo-sovelluksen. Pivo yhdistetään tiliin ja mahdolliseen luottokorttiin, jonka jälkeen se kertoo tilin saldon, sen mihin raha on mennyt ja ennusteen tulevasta rahatilanteesta. Ensin suhtauduin vähän epäilyksellä tämän tietoturvallisuuteen, mutta sitten totesin, että ei kai Suomen mittakaavassa iso pankki voisi riskeerata omaa mainettaan julkaisemalla epäluotettavan sovelluksen.

Kaikista kätevintä Pivossa on se yksinkertainen asia, että näkee tilinsä saldon tosi helposti. Pivo ei kysy käyttäjätunnuksia ja avainlukuja kuin ensimmäisellä käyttökerralla. Sen jälkeen Pivoon kirjaudutaan nelinumeroisella salasanalla, jonka voi itse valita. Päivän saldon lisäksi Pivo näyttää myös menneiden päivien saldon ja tapahtumat ja piirtää tilin saldosta käyrän. Pivo jatkaa käyrää tulevaisuuteen käyttäen hyväksi tietoa keskikulutuksesta ja toistuvista tapahtumista, sellaisista kuin palkka ja vuokra.

Toisessa näkymässä Pivo näyttää palluroita, joiden koko kuvaa keskimääräistä kulutusta kyseiseen tuoteryhmään, esimerkiksi ruokaostoksiin, matkustamiseen tai ravintoloihin ja kahviloihin. Keskikulutus voi järkyttää tarkastelemaan kriittisemmin omia menojaan, joko kokonaisuutta tai sitten tiettyä luokkaa. Kliseinen esimerkki on puolihuolimattomasti juotuihin kahvikupposiin kuluva summa. Säästäjiä voi myös inspiroida mahdollisuus nähdä keskikulutuksen pienenevän.

Meinasin kirjoittaa, että Pivon suurin vika on, ettei menojen luokittelua voi muuttaa. Jos kus ne nimittäin menevät väkisinkin väärin. Blogipostausta varten tehty pienimuotoinen tutkimustyö kuitenkin tuotti sellaisen tuloksen, että tämä ominaisuus on tullut Pivoon joulukuussa. Hienoa!

pivo4_0.png

Pivoa voisi täydentää mahdollisuudella suunnitella rahan käyttöään. Pivo voisi sitten näyttää, miten omassa suunnitelmassa on pysytty. En tosin tiedä, onko tätä mahdollista tehdä riskeeraamatta Pivon helppokäyttöisyyttä, ihanan kauniin yksinkertaista ulkonäköä ja sulavaa liikehdintää. Voi kuulostaa ylilauseilta, kun kyse on kännykkäsovelluksesta, mutta ihan varmasti kävisin Pivossa paljon harvemmin jos se olisi rumempi.

Pivoon voi myös tallentaa ostoslistoja ja niihin liittyviä ostopaikkoja. Jos käyttää GPS-paikannusta, Pivon saa hälyyttämään, kun on kaupan lähellä. Pivon kautta näkee myös tarjouksia. Kumpaakaan näistä ominaisuuksista en ole käyttänyt.