Puhdasta pyykkiä

Minulla on kaksi moitetta pyykinpesuainepulloille. Ne ovat paksua muovia JA kuluvat nopeasti. Siksi olen luopunut moisista roskista. En silti ole haiseva hippi, vaan vaihtoehtoja tavallisille pulloille on niin paljon, etten oikein osaa valita. On bulkkivaraston siirtäminen kotiin, on pesupähkinät, pesupulveri ja sitten vielä kotitekoiset pesuaineet.

Vuosi (vai kaksi) sitten siivousaineiden myyminen asiakkaiden omiin astioihin litrahintaan kiellettiin. Ruohonjuureen saa kuitenkin tilattua ihan ikioman tällaisen bulkkikanisterin, jota voikin sitten käyttää reilusti yli seuraavan vuoden*. Ostin oman viiden litran kanisterini viime vuoden toukokuussa hintaan 38 euroa. Olen ollut hyvin tyytyväinen, mutta paksua muoviahan sekin kanisteri on. Ymmärrän myös, että alkuinvestointi voi kirpaista.

Jos unohdetaan kuljetus ja muu ennen kotiovea syntyvä hukka, niin sitten omaan pussiin ostetut pesupähkinät ovat ihan ultimaattinen jätteetön vaihtoehto. Olen kuitenkin epäileväinen, koska kun käytin pesupähkinöitä vuosia sitten, pidemmässä käytössä vaatteeni alkoivat haista mädältä. Monet kaverini pesevät kuitenkin pähkinöillä, eivätkä myönnä ongelmaa. Enkä kyllä ole huomannut, että haisisivatkaan. Ehkä käsiini osui vanhentunut tai huonon sadon pähkinäsatsi. Muistaakseni minulla oli myös tapana tuolloin pestä vaatteet 30 asteessa, joka ei välttämättä ole tarpeeksi pähkinöille ja voisi ihan peruspesuaineenkin kanssa saada pidemmän päälle vaatteet haisemaan. Siksi olen nyt antamassa pähkinöille uutta mahdollisuutta. Ostin niitä Ruohonjuuresta varovaisen kokeiluerän, kilotavarana kun sai.

Alustavat testit eivät anna viitteitä maa- tai muunkaanlaisen kellarin tuoksusta. Aiempi ongelmani tuli esiin vasta pidemmässä käytössä, joten kokeilua on jatkettava vielä. Jotkut näyttävät laittavan pyykkikoneeseen pesupähkinöiden kanssa muutaman tipan eteeristä öljyjä. Ajatus vähän kiehtoo, kun öljyjen valikoimakin on niin huippu, vai miten olisi sitruunaruoho tai basilika? Kuitenkin siinä katoaa vähän tämä jätteettömyyspointti, jos rupean muovikorkillisia ja pipetillisiä öljyjä lisäilemään.

2017-02-25_15.10.58.jpg

Näiden kahden vaihtoehdon lisäksi jätteenvähentäjä voi harkita pesupulveria ja itse tehtyä pyykinpesuainetta. Pesupulverin ilo on se, että sitä saa kartokipakkauksessa. Pelkään kuitenkin sen jättävän raitoja vaatteisiin. Itse tehtyjen pyykinpesuaineiden ohjeita on kaikenlaisia, myös zero waste -blogeissa. Näihin tulee tavallisesti ainakin kolmea ainesosaa, joka tarkoittaa paitsi tekemisen vaivaa, myös useita vielä tuntematonta materiaalia olevia pakkauksia. Kiehtovin ajatus kotitekoisen pyykinpesuaineen saralla on marseille-saippuan ilosanoma, jonka mukaan pelkkää tätä voisi käyttää kaikessa pyykinpesusta tiskaamiseen ja hiustenpesuun. Kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta...

*kahden hengen tamperelaistaloudessa valvomattomissa testiolosuhteissa