Rahaa Itämeren suojeluun

Olen saanut kesäkuussa Ålandsbankenilta sähköpostin, jonka luin nyt. He pyysivät, että kertoisin teille heidän Itämeriprojektistaan. He haluavat antaa teille rahaa, jos teillä on hyviä ideoita Itämeren suojeluun sekä energiaa ja osaamista niiden toteuttamiseen. Jaossa on yhteensä 400 000. Hakuaika päättyy jo 30.9. Tulee vähän äkkiä, kun ei käy lukemassa blogisähköpostiaan kolmeen kuukauteen. Lähestykää kaikki minua vain jatkossakin kamppanijoillanne.

Kategoriat ovat:

  • Innovatiiviset kilogrammat (projekteja, joilla on mitattava vaikutus)
  • Osallistava projekti (projekteja, jotka muuttavat asenteita tai käyttäytymistä)
  • Paikallinen vesiensuojelu (projekteja, joissa tehdään jotain konkreettista paikallisesti)
  • Lapsille suunnattu ideointitehtävä, esimerkiksi kouluissa toteutettavaksi

Lueskelin äsken viime vuoden voittohankkeiden kuvauksia. Siellä oli tosi siistejä juttuja. Odotan erityisesti Pidä Saaristo Siistinä ry:n kirjaa Roskapostia – kansalaisen tietokirja meren roskaantumisesta, joka ilmestyy ensi keväänä. Toinen loistojuttu oli veneen pohjaa puhtaana pitävä matto, joka poistaa kaiken tarpeen käyttää myrkkymaalia.

Nyt joku siellä ajattelee, että on ihan sama, mitä me teemme täällä Itämeren puolesta. Venäjältä ja kansainvälisestä laivaliikenteestä ne päästöt tulevat. Suomi tuottaa noin 10 % Itämeren typpi- ja fosforipäästöistä. Itämeren alueella on yhdeksän maata, joten kyllä me olemme aikalailla osuutemme päästelleet. Eikä mikään estä suunnittelemasta jotakin Venäjän tai kansainvälisen laivaliikenteen päästöjen vähentämiseksi koko rahalla.

Itse en osaa ajatella niin isosti, mutta ihan vain ideoinnin aloittamiseksi, miten olisi joku tiedotuskampanja biohajoavista pesuaineista mökillä ja veneellä? Tai rahan käyttäminen siihen, että kaikissa rannikon jätevedenpuhdistamoissa olisi tehokas typen poisto? Tiedän, ettei Ålandsbankenin tarvitsisi tehdä mitään Itämeren eteen, joten en sano tätä ilkeämielisesti: Mitä jos pankki kieltäytyisi sijoittamasta rahaa Itämerta saastuttaviin yrityksiin tai yksityishenkilöiden ostoksiin? Ideat saa varastaa.