Ravasta rospuuttoon

Moni lukija on varmaan hahmottanut, että yritän promota sellaista ostostelutapaa, jossa panostettaisiin laatuun määrän sijaan ja hankinnoista pidettäisiin huolta. Vivienne Westwoodin sanoin "I'm talking about all this disposable crap. So I'm saying buy less, choose well, make it last… in history people dressed much better than we do."

Itselläni on paljon parannettavaa, mutta kengät ovat olleet tässä asiassa elämäni edelläkävijöitä. Olen nyt jo useita vuosia ostanut uutena vain huolella valitsemiani nahkakenkiä. Toinen puoli asiasta on sitten se niiden kestämään saaminen... Olen suutarin vakioasiakas ja aina siellä ollessani innostun kyselemään kaikkea kenkien huollosta ja "investoimaan" hoitoaineisiin. Hoito itsessään on valitettavasti vähän vaihtelevaa, koska aloittamisen henkinen kynnys on käsittämättömän korkealla suhteessa siihen muutaman minuutin aikaan, joka yhden parin huoltamiseen menee.

Uudet kengät

  • Suihkuta kenkiin kosteussuojasuihketta tai laita niihin kosteussuojan sisältävää hoitoainetta.

Päivittäinen huolenpito

  • Pyyhi tai harjaa kurat ja pölyt pois kotiin saapuessasi. Tuskin onnistuu, jos pyyhe tai harja ei ole eteisessä tyrkyllä.

  • Kuivaa märät kengät ulkoa. Jos vesi on tullut läpi, laita sanomalehtiä kenkien sisälle imemään kosteutta. Älä laita nahkakenkiä patterille kuivumaan. Jos kengät pääsivät kastumaan kunnolla, niihin pitäisi kuivumisen jälkeen levittää kosteussuojaa uusi kerros.

kaanto

20140328_175914_0

Huoltorysäys

  • Kengät pitäisi huoltaa kerran kuussa (kröhöm).

  • Huolto alkaa puhdistuksella. Sen voi tehdä harjalla, kostutetulla pyyhkeellä tai hommaan tarkoitetulla pesuaineella. Innostuin itse ostamaan pesuaineen. Sen hyvä puoli on se, että se jo yksinään hoitaa kenkiä, eli kiireisenä tai laiskana päivän se on ainakin parempi kuin ei mitään. En kuitenkaan ole huomannut puhdistustehossa eroa veteen, joten en taida ostaa uutta tämän purkin tyhjennyttyä.

  • Puhdistuksen jälkeen levitetään varsinainen hoitoaine. Pintanahalle käytetään eri ainetta kuin rasvanahalle. Jos et ole varma kumpaa kenkäsi ovat, kysy myyjältä. Hoitoaine valitaan kengän sävyn mukaan. Jos kengissä on eri värejä tai haluat selvitä yhdellä aineella usean värisistä kengistä, käytä väritöntä ainetta.

  • Hoitoaine levitetään pyyhkeellä tai sienellä tasaisesti. Katso purkista aineen käyttöohje, sillä näitä on monenmoisia. Yleensä kuitenkin aineen annetaan imeytyä jonkin aikaa, jonka jälkeen kenkä pyyhitään puhtaaksi ylimääräisestä aineesta.

  • Homma viimeistellään kosteussuojasuihkeella.

Tuo kosteussuojasuihke vähän epäilyttää minua ympäristön ja terveyden kannalta. Sitähän ei esimerkiksi saa suihkuttaa sisällä, koska sen hengittäminen on vaarallista. Kosteussuojasuihketta kenkämyyjät tarjoavat ensimmäisenä mukaan. Seuraavalla kerralla kun käyn suutarissa, tenttaan riittäisikö pelkkä hoitoaine. Ilmeisesti Wolyltä on tullut jollain tavalla ekologisempi versio.