Resepti: Kanttarellikvinotto

Sadonkorjuuteema jatkuu KANTTARELLEILLÄ. Tiedättehän kuinka kanttarellipaikat kulkevat sukupolvelta toiselle ja vaatii vuosikymmenien luottamuksen rakentamisen, ennen kuin niistä hiiskutaan? (Samoin kuin on varmaan vaatinut vuosikymmenien metsässä samoamisen, ennen kuin ne hyvät paikat ovat löytyneet.) Minun kanttarellini tulevat torilta.

Vaikka torilta ostetut kanttarellit on jo puhdistettu kertaalleen, täytyy ne vielä käydä läpi pienen veitsen ja pullasudin kanssa. Olenkohan liiankin tarkka? Nyt sain todella hyviä sieniä, olin varmaan kerrankin tarpeeksi ajoissa liikkeellä. Leikkaan irti tummuneet ja vettyneet osat ja häädän sienen koloihin jäänyttä multaa ja sammalta pullasudilla.

Pakastamista varten sienistä pitää haihduttaa nestettä pois, muuten ne sitkistyvät. Paistan sieniä pienissä erissä paistinpannulla. Nesteen lähtemisen näkee selvästi: ensin pannun pohjalle tulee vettä, sitten se haihtuu pois. Tässä vaiheessa sienet ovat valmiit pakastettavaksi, ja ne siirretään pois pannulta ennen kuin ne alkavat kunnolla paistua. Toinen hyvä vaihtoehto sienien säilömiseen on kuivaaminen, jota tällaisen hipin pitäisi kyllä kokeilla.

Nämä kanttarellit menivät kaikki pakkaseen. Niistä tulee ainakin kestosuosikkiani kanttarellirisottoa, jota olen viime aikoina kokkaillut riisin sijaan kvinoasta. Onko se sitten kanttarellikvinottoa?

2017-08-24_20.42.16.jpg

Kanttarellikvinotto tai -risotto (kaksi isoa annosta)

4 dl esipaistettuja kanttarelleja eli niitä pakasteesta ottamiani tai 8 dl tuoreita
1 iso sipuli
2,5 dl kvinoaa tai 3 dl risottoriisiä
1,5 dl kuivaa valkoviiniä
0,5 dl oliivi- tai rypsiöljyä
n. 7 dl kasvislientä
tinjamia
(1 rkl ravintohiivaa)
(suolaa)

Valmista kasvisliemi erilliseen kattilaan. Pidä liemi kiehuvana liedellä. Käytän itse tekemääni lientä. Jos käytät kaupan lientä, et varmaan tarvitse ruokaan erikseen suolaa.

Pilko sipuli ohuiksi puolirenkaiksi. Paista kvinoaa ja sipulia puolessa desissä öljyä kattilan tai ison paistinpannun pohjalla. Poiketen tavanomaisesta risottoreseptistä, tähän ei tule parmesaania eikä kermaa, joten älä kauhistele öljyn kanssa. Minuutin kuluttua, tai kun kvinoa ja sipuli ovat kauttaaltaan kuultavia, lisää pannulle valkoviini.

Kun viinin neste on haihtunut, ala lisätä kiehuvaa kasvislientä pannulle vähän kerrallaan. Kasvislientä lisätään vähän väliä, kunnes kvinoat (tai riisi) ovat kypsiä. Tarkoitus liemen lisäämisessä vähitellen on, että kaikki kvinoton joukossa ollut neste on kadonnut suunnilleen samalla hetkellä, kun kvinoat ovat kypsiä. Lisättävä liemi pidetään kiehuvana, jotta kypsyminen ei keskeytyisi, kun uutta nestettä lisätään. Kaikki kasvisliemi ei luultavasti kulu. Jos se loppuu kesken, käytä lopuksi vettä. Sekoittele välillä keittymisen aikana.

Kun kvinoa tuntuu melkein valmiilta, lisää sekaan kanttarellit, tinjami sekä halutessasi ravintohiiva ja suola. Ravintohiiva tuo kvinottoon hieman paahteista ja täyteläistä makua. Kvinoan kypsymisessä kestää noin 15 minuuttia, riisin 20 minuuttia. Eri kvinoalaatujen kypsymisajoissa tuntuu olevan isoja eroja.

Mitä pitää huomioida hankkiessa

Uusille lukijoille tiedoksi, että olen panostanut paljon jätteettömyyteen. Nämä vinkit kertovat siitä, miten tämän ruuan saa tehtyä mahdollisimman vähillä jäljillä ympäristöön.

  • Osta kanttarellit ja sipulit omaan kestopussiin tai käytä ainakin monta kertaa samaa muovipussia. Lisää aiheesta tässä.

  • Kvinoaa, riisiä, suolaa ja ravintohiivaa saa kilotavarana Punnitse ja säästästä, vaikka en pidä myöskään tavanomaista kartonkipakkausta kovin pahana jätteenä. Suomalaista kvinoaa on yleisesti kaupoissa tarjolla.

  • Yritä parhaasi mukaan löytää öljy metallikorkillisessa lasipullossa, mahdollisimman isossa sellaisessa. Valkoviinin kanssa suosisin samoin metallikorkkista lasipulloa, joka on matkustanut muualta Euroopasta. Pullon koon kanssa on vähän niin ja näin. Jos tiedät, että viini kuluu, hanki rauhassa tavallinen pullo. Toisaalta jos käytät sitä vain kokkailuun, pikkupullo voi olla hyvä idea. Tyhjiöpumpun omistaminen auttaa, vaikka valkoviinillä kokatessa ei omasta mielestäni ole maun kannalta niin tarkkaa, onko viini ollut vähän liian kauan auki.

  • Itse tehty kasvisliemi on roskattomin kasvisliemi.

  • Mausteiden hankkiminen ilman jätettä on hankalaa. Yrttien kanssa on sentään joitakin mahdollisuuksia. Tinjami ei kuulu niihin yrtteihin, joita kasvatan, mutta saan sitä lähipiiriltäni. Tinjamin maku kestää hyvin kuivatusta.

Ekstraa

Samaa reseptiä voi tietysti käyttää muihinkin kvinottoihin ja risottoihin, eikä vain kanttarellirisottoon. Mitä sinulla on kaapissasi tänään?