Resepti: Limellä ja inkiväärillä maustettu cashew-wok

Jätteen vähentämisen alkutaipaleella suurin kysymysmerkki on ollut ruoka, ja se on sitä varmasti vielä vuosia. Sitä on hankittava, ja sitä on hankittava usein. Siihen verrattuna kaikki muu on helppo välttää, helppo hankkia käytettynä tai sitten niin harvoin edessä, etten ole vielä murehtinut pienistä.

En aluksi kuvitellut, että voisin edes juurikaan vähentää ruuan pakkausjätettä, en päästelemättä menemään ympäri Pirkanmaata kuvitteellisella autollani tai muuttamatta metsästäjä-keräilijäksi takametsiin. Eikä ihme, kun ruokakaupassa katsoo uusin silmin kassahihnalle, siinä on muovipakkaus muovipakkauksen jälkeen muovipakkauksen sisällä. Yo dawg... Tämä tuntuu muista varmaan yhtä vaikealta, joten ajattelin julkaista vähän reseptejä inspiraatioksi. Heti alkuun silti varaus. Eivät nämä mitään zero waste-reseptejä ole sanan kirjaimellisessa merkityksessä. Jätettä tulee, erityisesti kuljetuksista, mutta ovatpahan isoja parannuksia entiseen, liikkeitä oikeaan suuntaan.

Limellä ja inkiväärillä maustettu cashew-wok (kaksi ISOA annosta)

2017-02-27_21.49.48.jpg

ilman muovituksia löytyviä kasviksia, esim. 3 porkkanaa ja 1 iso palsternakka
öljyä
5 valkosipulin kynttä
2 rkl raastettua tuoretta inkivääriä
tuoretta tai kuivattua chiliä maun mukaan
2 rkl limemehua
3 rkl soijakastiketta
2 tl sokeria
valkopippuria
1,5 dl cashew-pähkinöitä
300 g riisiä tai nuudeleita

Jos käytät riisiä, laita se ensimmäisenä kiehumaan ja keittele kypsäksi ohjeen mukaan. Jos käytät nuudeleita, kannattaa keittäminen aloittaa vasta kun kasvikset ovat valmiina paistettavaksi.

Kuori kasvikset ja leikkaa ne tikuiksi, paitsi valkosipuli siivuiksi. Raasta inkivääriä. Puolittele cashew-pähkinät sormin. Pitkältä sivulta puolittaminen on nätimmän näköistä, mutta kuka sitä jaksaa. Kumenna isossa paistinpannussa öljyä ja lisää pannulle kasvikset, valkosipuli, inkivääri, chili, limemehu, sokeri ja soijakastike. Paista reilut viisi minuuttia. Testaa kypsyys maistamalla kasviksia, niiden pitää olla vielä hieman rapeita. Lisää joukkoon kypsä riisi tai nuudelit sekä cashew-pähkinät ja kääntele vielä pari minuuttia. Sekoita joukkoon hyppysellinen valkopippuria.

2017-02-27_19.56.24.jpg

Mitä pitää huomioida hankkiessa

  • Yritä parhaasi mukaan löytää öljy, limemehu ja soijakastike metallikorkillisissa lasipulloissa, mahdollisimman isoissa sellaisissa.

  • Kasviksia pitää olla valmis vaihtelemaan sen mukaan, mitä kaupasta löytyy ilman muoveja. Juurekset ovat kuitenkin aika todennäköinen kohde ja usein lähellä tuotettuja. Kasviksia voi korvata kaikenmaailman wokkiin sopivilla kasviksilla kaupan tilanteen mukaan, esimerkiksi sienillä, parsakaalilla, kirpeällä omenalla, kesäkurpitsalla, sipulilla.

  • Osta kasvikset omaan pussiin, joka voi olla tähän tarkoitettu kangaspussi tai edellisen ostoskerran muovipussi. Jos ostat vain yhden tai kaksi, esimerkiksi inkiväärin palan, et tarvitse pussia. Voit liimata mahdollisen punnitustarran suoraan (toiseen) vihannekseen. Pääset myös helpommalla ja pienemmällä määrällä ärsyttäviä tarroja, kun ostat usein käytettyjä ja hyvin säilyviä vihanneksia kuten valkosipuleita kerralla enemmän.

  • Cashew-pähkinöitä, sokeria ja riisiä saa kilotavarana Punnitse ja säästästä. Nuudeleita en ole löytänyt kuin muovipakkauksessa. Riisin viljelystä tulee kuitenkin merkittävät määrät metaanipäästöjä, joten en ole varma, kumpaa käyttäisin. Jos käytät nuudeleita, yritä tihrustaa, ettei niitä ole isomman muovipakkauksen sisällä vielä lisäksi yksittäispakattu muoveihin.

  • Musteet... Yrttejä ja suolaa lukuunottamatta en ole keksinyt mitään paikkaa hankkia näitä ilman muovia. Vaikka maustevarastoni on tällä hetkellä melkoinen, tunnun käytännössä kuluttavan vain noin kymmentä samaa maustetta. Ehkä voisin ostaa näitä harvoja ja valittuja jostakin isot pakkaukset, joka tarkottaisi edelleen jätettä, mutta kuitenkin nykyistä vähemmän.

Ekstraa

Jos kuorit porkkanat, tarkista vinkkini, tarkista vinkkini kasvisliemen tekemiseen. Inkiväärin kuoria voit puolestaan käyttää haudukkeena.