Resepti: Mausteiset soijasuikaleet

Opin soijasuikaleiden maustamisen ja paneeraamisen taian vasta puolisen vuotta sitten. Ennen tätä käsitykseni soijasuikaleista oli aavistuksen mauton ja vetinen. Sysäyksen sain Vegelicious-blogista. Olen tuunannut reseptistä version, joka ei vaadi mitään erityistä kaupan valmispussia.

Syön näitä ateriana tuoreiden kasvisten kera, joskus myös kvinoan kanssa. Tuntuu, että maailma on täynnä kivoja ja hyvin yksinkertaisia kasvislisukkeita, jotka vain kaipaisivat viereensä sitä jotakin seuralaista. Tässä erinomainen avec-ehdokas. Paneerattuja suikaleita voisi epäilemättä syödä myös naposteltavana, koska hieman jäähdyttyään niitä saa helposti syötyä sormin ja myös snäcksien tärkein kriteeri täyttyy – niihin tulee himo. Epäilen, että öljyllä on jotakin tekemistä asian kanssa...

2017-09-26_19.00.47.jpg

Mausteiset soijasuikaleet (4 annosta)

0,5 l soijasuikaleita
1,5 l vettä
0,5 tl + 0,5 tl suolaa
1 valkosipulin kynsi siivuina 
1 tl + 1 tl savupaprikajauhetta
3 rkl oliivi- tai rypsiöljyä
1 tl juustokuminaa
ripaus cayennepippuria
3 rkl peruna- tai vehnäjauhoja
(kasvislientä)

Tässä respetissä voi helposti kikkailla eri mausteilla, mutta halusin kirjoittaa tähän yhden mahdollisuuden, jotta pääset helpommin alkuun.

Kiehauta vettä ja mausta se siivutulla valkosipulin kynnellä, 1 tl savupaprikajauhetta sekä 0,5 tl suolaa. Mausteiden sijaan tai lisäksi voit myös käyttää kasvislientä. Keitä soijasuikaleita maustetussa vedessä noin 10 minuuttia. Soijasuikaleiden kiehuessa laita uuni lämpenemään 225 asteeseen tasalämmölle tai kiertoilmalle. Virittele pellin päälle leivinpaperi. Soijasuikaleet ovat kiehuneet tarpeeksi kauan, kun ne ovat al dente, eli suikaletta on helppo pureskella, mutta kuitenkin jonkin verran työtä vaaditaan.

Sekoita kulhon pohjalla öljy ja loput mausteet. Valuta soijasuikaleista vesi huolellisesti pois ja kaada suikaleet kulhoon. Sekoittele siten, että mausteöljy imeytyy suikaleisiin melko tasaisesti. Kaada sitten lopuksi kulhoon peruna- tai vehnäjauhot ja kääntele, kunnes jauhot ovat jääneet kiinni suikaleiden pintaan.

Laita soijasuikaleet uuniin ja paista niitä noin 15 minuuttia tasalämmöllä, käännä uuni pois päältä ja anna olla uunissa vielä 5 minuuttia. Kiertoilmalla paista ensin noin 10 minuuttia ja anna olla uunissa vielä 5 minuuttia siten, että uuni on pois päältä. Kiertoilmalla näistä tulee vähän rapeampia.

Mitä pitää huomioida hankkiessa

  • Soijasuikaleita ja suolaa saa kilotavarana Punnitse ja säästästä.

  • Ilman pakkausta olisi saatavilla myös kauempaa kiikutettuja tattarijauhoja paneeraukseen, mutta käytän mieluummin suomalaisia paperipussijauhoja.

  • Yritä parhaasi mukaan löytää öljy metallikorkillisessa lasipullossa, mahdollisimman isossa sellaisessa.

  • Valkosipulia ei tarvitse pakata kaupassa mihinkään, sehän on jo luonnon oman pakkauksen sisällä.

  • Mausteiden hankkiminen ilman jätettä on hankalaa. Ehkä pian se onnistuu meikäläisellekin, sillä yhdessä Punnitse ja säästässä olen jo nähnyt savupaprikaa maustelaarissa.

  • Kasvislientä voi tehdä itse kaikenlaisista jämistä.

Ekstraa

Leivinpaperi on biojätettä. Näitä suikaleita paistaessa paperi ei myöskään sotkeennu, joten sama jää käytettäväksi uudelleen. Ehkä paperia ei tarvitse ollenkaan? Olen epävarma, pitäisikö sotkuisempien ruokien kanssa käyttää levinpaperia vai pestä peltiä.