Täsmällisen lentokompensaation viehätys

Olen ajatellut, että "kompensoisin" vähitellen kaikki tähän mennessä lentämäni matkat. ("Kompensoiminen" on lainausmerkeissä, koska epäilen, etten voi täysin tekemääni tuhoa maksaa takaisin. Sori siitä.)

Olen nyt puuhastellut atmosfairin laskurin kanssa aika tavalla. Minulla on erikoinen halu selvittää tarkalleen, paljonko lentokompensaationi olisi. Ihmettelen, mikä saa minut penkomaan sähköpostiani ja tiliotettani tuntikaupalla ollakseni tässä täsmällinen. Haluanko siis pistää rahaa ilmastomuutoksen torjuntaan, mutta en euroakaan enempää, kuin mitä mittarin mukaan olen lennoista velkaa?

Todellinen pulma on syntynyt siitä, että muistelen "kompensoineeni" joitakin lentoja jo niiden ostamisen yhteydessä, ehkä yhden Euroopan lennon viisi vuotta sitten ja Etelä-Amerikan lennon pari vuotta sitten. En kuitenkaan löydä varmaa tietoa, esimerkiksi kuittia sähköpostista. Tämä kaikki ihmettely siitä huolimatta, ettei "kompensointi" parhaimmassakaan tapauksessa tapahdu täsmällisen tarkasti. On hyvin vaikea todentaa, hyvittyvätkö päästöt juuri luvatun suuruisina, tai onko laskelmassani muita asioita pielessä, esimerkiksi se kuinka paljon viime vuosikymmenen lentokoneet saastuttivat, tai sitä edellisen.

Yritän tarkkailla tätä kummallista mielihaluani ulkopuolelta. Olen säästeliäs ihminen, mutta en haluaisi myöntää itselleni pihisteleväni tästä, koska käytän kyllä rahaa paljon turhempiinkin asioihin. Onko kyse siis rahasta ollenkaan?

Ilmaston hyväksi voi tehdä niin monenlaisia asioita veganismista pyöräilyyn ja suihkujen lyhentämisestä mielenosoituksiin. Tuntuu vaikealta, kun ei ole selkeää mittaria sille, milloin tekee hyvin tai "tarpeeksi". ("Tarpeeksi" on lainausmerkeissä, koska en ole varma onko sellaista määrää kuin tarpeeksi.) Epämääräisilstä tuntuvat myös itse päästöt, niin lukemattomilta ja hallitsemattomilta. Ne, joita synnytän tälläkin hetkellä, koska käytän läppäriäni ja syön tässä samalla aamupuuroani ja juon kahvia lämmitetyssä asunnossani jääkaappi-pakastimen vieressä.

Ihmisillä tuntuu olevan tarve saada konkretiaa omiin päästöihinsä, miksi muuten Sitran elämäntapatestiä olisi tehty yli puoli miljoonaa kertaa viime vuoden loppuun mennessä? Olisihan se hienoa tietää kaikki ilmastopäästöt kilolleen ja niistä maksettava "kompensaation" sentilleen, jotta kerrankin olisi konkreettinen tavoite. Että jossakin vaiheessa joku ulkopuolinen auktoriteetti kertoisi minun tehneen "tarpeeksi". Huolimatta kaikista lainausmerkeistä.

Tulossa on toinen teksti siitä, koska kompensoida, ja kolmas siitä, mitä kautta.