Vanha lähti, mutta mihin?

Kävin alkuvuodesta läpi kaappeja ja laatikoita, nurkkia ja pöydänkulmia karsien turhaa. Aika järkyttävä määrä sitä löytyikin. Mihin se kaikki sitten meni?

Sen verran paljon joukossa oli keskikokoisia minulle turhia mutta ihan päteviä tavaroita, kuten työtuoli, mattoja ja kattolamppu, että autottomana olin vähän ihmeissäni niiden kanssa. Onneksi Pelastusarmeijalta tultiin hakemaan niitä! Myös Punaisella Ristillä on noutopalvelu, mutta se koskee vain isoja huonekaluja. Hienoa, että tällaista palvelua on olemassa.

Pelastusarmeijalla kysyivät tarkkaan, mitä minulla on antaa. Se on ihan ymmärrettävää, sillä valitettava tilanne on, että monet lahjoittavat hyväntekeväisyyteen sontaa. En tiedä lukuja Suomesta, mutta Iso-Britanniassa vain 40 % hyväntekeväisyyteen lahjoitetuista vaatteista oli käytettävissä tavalla tai toisella. Vuonna 2000 luku oli vielä 65 %. Jos sama linja jatkuu, näiden järjestöjen ei kauaa enää kannata jatkaa tavaralahjoitusten vastaanottoa, sillä kuljetuksiin, lajitteluun ja hävittämiseen menee valtavat summat rahaa.

Muutaman toimivan pienkoneen lahjoitin pois Tampereen Vaihtoringin Facebook-ryhmässä. Oikeastaan luulin, ettei Pelastusarmeija ota sellaisia, joten en tarjonnut niitä heille samalla kun hakivat muuta. Vaan eipä sillä väliä, pääasia, että tulevat vielä käyttöön!

Pienemmille tavaroille, lähinnä astioille ja vaatteille, minulla oli kirppispöytä vuokrattuna Bonus Kirppikseltä. Jäin yli sata euroa voitolle ja sain hyvän syyn käydä kirpputorilla joka päivä. Valitettavaa kyllä, kaikkea en voinut kierrättää: elektroniikkarojut odottavat edelleen pääsyään Nekalan jäteasemalle (niitä saa viedä ilmaiseksi, jos joku ei tiennyt). Roskiin meni vanhoja meikkejä ja epämääräisiä kankaanpaloja.

Vaikka olen tyytyväinen, että sain niin paljon kierrätettyä, olisi ollut parempi ennaltaehkäistä turhan tavaran kertymistä. Erityisesti tämä koskee uutena ostettuja tuotteita. Samaan hengenvetoon on kuitenkin todettava, että jos jotain ei käytä, kannattaa se pistää kiertoon samantien – ei sitten kun aika on ajanut sen ohi.

Lähde Iso-Britannia-faktaan Matilda Leen Eco Chic - The Savvy Shopper's Guide to Ethical Fashion.